Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám následující příklad (vše napsáno na papíře) ohledně poměru objemu 3 koulí, pokud znám jejich celkový objem. Vypočítala jsem to v pohodě, jak ale můžete vidět, výsledný jeden dílek (d) mám zaokrouhlený a kvůli tomu mi zkouška trochu nevychází. Naše učitelka ale vyloženě lpí na tom, aby zkoušky co nejvíce odpovídaly (tohle je jeden ze sady příkladů, které jí mám dát) a já nevím, co s tím? Nemám to d tolik zaokrouhlovat a počítat s číslem třeba o 5 desetinných místech? A nebo v případě, že je to číslo ve zkoušce v řádů tisíců, tak jí mám říct a stát si za tím, že to, že zkouška nevychází o 0,5 nevadí?
Popř. je nějaký jiný a přesnější postup, jak se dopracovat k výsledku?
Děkuji.
V1 : V2 : V3 = 3 : 5 : 6
V1 + V2 + V3 = 7912.8
---------------------------
V = 4 / 3 * pi() * r^3
k = 4 / 3 * pi()
V = k * r^3
---------------------------
V1 : V2 : V3 = 3 : 5 : 6
3 + 5 + 6 = 14
14/14 * V = 7912.8
V1 + V2 + V3 = 7912.8 = V
V1 = 3/14 * V = 4 / 3 * pi() * r1^3
Ted bych udelal takovou fintu... Ono se pak ukaze, ze cast z toho lze vynechat, ale...
a = (1/14 * V * 3/4) / pi() = 134.93...
3 * a = r1^3 => ...
5 * a = r2^3 => ...
6 * a = r3^3 => ...
b = treti_odm(a)
treti_odm(3) * b : treti_odm(5) * b : treti_odm(6) * b
S = r1+ r2 + r3 = treti_odmocniny * b
-
S ... 100
r1 ... ?
-
x = r1/S * 100 = treti_odm(3) / treti_odmocniny ... b se vykrati
Totez pro r2, r3. Jestli ma smysl to ovsem pocitatc, uz tam mas pomer vyjadreny odmocninami.
Edit: Mel jsem tam chybku, tak jsem to predelal jinak...
↑ mracek:
Zdravím,
kolega ↑ zdenek1: vůbec s číslem 3^(-3) nepracuje. Pokud chceš napsat třetí odmocninu pomocí mocniny, pak
.
Jeho odpověď je správná, ale není to konečný výsledek. Je třeba pracovat s celkovým objemem.
Pokud chceš radit, měly by být tvé rady správné, jinak kolegy pleteš. :-)
↑ Al1: Jj, Spraveno. Stihl jsi to chvili pred odeslanim opravy :) Mi to pak doslo, ze jsem tam neumocnil na treti a pak, ze to ani neni treba delat :)
Ok, spraveno podruhe, kucis, reklamujes vlastne jinou vec, treti odmocnina je x ^ (1/3), preci :) Prepsal jsem to radeji na text. Ja uz radeji mizim nakupovat....
↑ Kelly:
Ahoj.
Jde o to postupovat systematicky. Nabízí se řešit tuto úlohu pomocí soustavy rovnic.
Začneme tím, že hledané poloměry koulí označíme
(od nejmenšího k největšímu).
Nechť
jsou objemy odpovídajícíh koulí.
Podmínka
vede k rovnicím
,
,
třetí rovnicí bude
.
Dalším krokem bude dosadit do této suostavy za
podle příslušnáho
vzorce
a nyní už se můžeme soustředit jen na vyřešení soustavy
vzniklé poslední úpravou.
↑ Rumburak:
Zdravím,
myslím, že jen stačí rozdělit 7912,8 cm3 v poměru 3:5:6. Na to stačí jeden součet a jeden podíl. :-)