Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Rozárka96: Definicia je vysvetlenie pojmu. Cize ti ide o vysvetlenie bez vysvetlenia? Pokus sa teda vysvetlit, co je to parne (sude) cislo bez toho, aby si pouzila jeho definiciu, nech nam je jasnejsie, co vlastne ocakavas.
↑ Rozárka96: Rozumies pojmu linearne nezavisla mnozina vektorov? To je prvy krok k pochopeniu bazy.
↑ Rozárka96: Presne tak. No a ak mame mnozinu vektorov
, tak vsetky linearne kombinacie jej prvkov tvoria jej linearny obal. Zatial jasne?
↑ Rozárka96: Ano, s tym, ze podla mna ten druhy by mal byt
. Ale zalezi na tom, ako ste zaviedli symbol
.
↑ Rozárka96: Mas tam ale chybu v znamienku, ma byt
. A korektny zapis je
Ide o rovnost mnozin.
↑ Rozárka96: Ak teda rozumies, co je to linearne nezavisla mnozina a co je linearny obal, tak uz zrejme rozumies aj pojmu baza. V poriadku?
↑ Rozárka96: Ak je mnozina linearne nezavisla a jej linearny obal je cely priestor, nazyva sa baza.
↑ Rozárka96: Taketo zatvorky sa pouzivaju v roznych vyznamoch (najcastejsie ako symbol skalarneho sucinu). Nevieme, ako ste definovali symbol
. Co to teda vo vami pouzivanej symbolike znamena?
Tak to jsem se asi podívala jinam. Měl to být soubor souřadnic vektoru.
Ale už jsem to, myslím, pochopila.
Teď ještě ta dimenze. To je tedy počet prvků báze?
Tedy v uvedeném případě by byla dimenze rovna 2.
Kdyby bylo
tak dimenze je 2
Kdyby bylo
tak dimenze je 3 (pokud by tedy byly vektory LN - nezkontrolovala jsem, je tedy možné, že mohou být závislé.)
↑ Rozárka96: Priestor
je vytvoreny dvomi linearne nezavislymi vektormi, a teda ano, jeho dimenzia je
. Ale pozor, nie je to priestor
. Iba jeho vlastna podmnozina. Napriklad vektor
v mnozine
nie je.
Dimenzia priestoru
je 2, pretoze vektory
nie su linearne nezavisle.
Stránky: 1