Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zapište matematický vztah, (ve tvaru matematické rovnice), mezi elektrostatickou intenzitou a elektrostatickým potenciálem. Děkuji za radu
Zadání sice nepoužívá úplně standardní terminologii, ale přesto k nalezení vhodných informací mi stačilo v něm označit elektrostatickou intenzitou, kliknout pravou, dát "vyhledat Googlem" a stejně postupovat i u druhého termínu.
V nejméně jednom z hledání je odkaz na článek na Wiki, kde je požadovaný vzorec.
Tak teď jsem tam ještě kouknul
(konkrétně sem https://cs.wikipedia.org/wiki/Intenzita … %A9ho_pole )
A ano, vzorec tam je, včera jsem ho tam viděl správně. Ale je uveden jako vzorec pro pole podél vodiče. Což je taky pravda, ale s dost velkými omezeními. (až na to budu mít náladu, tak tam ten text trochu poupravím)
Takže pro jistotu:
E = U/l, kde E je intenzita pole, U napětí a l (malé L) vzdálenost
A platí to obecně pro pole mezi dvěma nekonečně velkými, rovnoběžnými rovinami. V praxi pak mezi dvěma rovnoběžnými rovinami, které jsou mnohem větší, než vzdálenost mezi nimi a ne moc blízko u kraje.
No a napětí je rozdíl potenciálů, a potenciál je takový trochu teoretický konstrukt, který se sám o sobě reálně téměř nikdy nijak neprojevuje a tudíž se s ním v praxi téměř nikdo téměř nikdy nesetká:-) Praktický význam má pouze v kvantové mechanice, kde je naopak v určitých situacích nutně potřeba.
Popsán např. zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick … nci%C3%A1l
Takže zpět k napětí: To je něco na způsob tlaku, který uvádí do pohybu proud (a proud je něco jako průtok - proud v ampérech má přímý vztah k počtu přenesených elektronů za sekundu, podobně jako průtok v litrech za sekundu má přímý vztah k počtu molekul H2O proteklých za sekundu). Pokud proud procházet nemůže, napětí tam je, podobně jako je tlak ve vodovodu, i když voda neteče, protože jí v tom brání zavřený kohoutek.
Na rozdíl od tlaku v potrubí, napětí navíc vytváří elektrické pole v okolním prostoru.
Stránky: 1