Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohl by mi prosím někdo pomoc s tímto příkladem? Cílem je vypočítat všechny proudy a napětí.
Zadané hodnoty:
R1 = 1,5 ohm
XC1 = 2 ohm
R2 = 3 ohm
XC2 = 6 ohm
XL2 = 4 ohm
R3 = 2 ohm
XL3 = 3 ohm
R4 = 3 ohm
XC4 = 4 ohm
U = (11+5j) V
Vypočítal jsem si, snad správně, všechna Z:
Z1 = R1 - jXC1 = 1,5-2j ohm
Z2 = R2 - j(XC2+XL2) = 3-10j ohm
Z3 = R3 + jXL3 = 2+3j ohm
Z4 = R4 - jXC4 = 3-4j ohm
Sečetl jsem Z2 a Z3:
Z23 = (Z2*Z3)/(Z2+Z3) = 3,47 + 2,66j ohm
Dál si nevím rady. Mohl by mi někdo poradit jak postupovat dále? Děkuji za pomoc.
1. zjistit, které součástky se nebudou projevovat
2. Spočítat impedance zbylých sekcí
3. spojit je dohromady
(Krok 2 máš, jen musíš zjistit, která čísla z něj jsou na nic a čím je nahradit. Musíš se zamyslet nad tím, kudy může proud procházet. Krok 3 pak bude jednoduchý.)
Spojil jsem prvně Z2 a Z3, pak k tomu přidal Z1. Z4 je k Z123 seriově nebo paralelně?
Spojením dostanu celkové Z. Pomocí celkového Z vypočtu celkové I.
A jak postupovat dál? Potřebuju vypočítat I1, 2, 3, 4 a U1, 2, 3, 4.
Edison se ti pokousi celou dobu naznacit, ze impedance Z_23 se sklada ze 3 paralelnich casti
- L2, C2, R2 s nejakym odporem
- L3, R3 s nejakym odporem
- drat bez odporu
Jaky odpor ma cela ta soustava? Kolik by mohlo kterou vetvi tect proudu?
Si to vetveni predstav jako kanalky pro vodu. Pustis kohoutek a kolik by mohlo kterou vetvi, odhadem, tect?
Jsem zvědav, jak to nakonec dopadne. Jsou dvě možnosti:
1) Obrázek je obkreslený správně, je to chyták a drát elegantně odstraňuje nutnost použít něco, co se ještě neučili.
2) Obrázek je obkreslený špatně a ten drát v původním zadání není. Pak bude výpočet složitější.