Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, při přípravě na zápočťák jsem narazila na příklad, který mi nevychází. Děkuji všem co poradí a pomůžou :-)
Po částečné dehydrataci bylo zjištěno, že hmotnostní zlomek vody ve zbytku soli je w = 0,14. Vypočítejte složení zbytku soli a hmotnostní zlomek Na ve zbytku soli po částečné dehydrataci.
No já jsem si chtěla sestavit stavovou rovnici, ale k tomu nemám dost věcí zadáno. Tak jsem si vypočítala hmotnostní zlomek vody ve 100%, který vyšel přibližně 0,5587, převedla ho na to, kolik bude ve 14% a to mi vyšlo w =0,078. No ale to je nejspíš špatnej postut a zasekla jsem se protože nevím co dál...
Ciastocna dehydratacia znamena, ze ti vznikne Na2SO4.xH2O
Tvojou ulohou je zistit to x, aby si sa pohla dalej. Stavovu rovnicu urcite nebudes potrebovat, nemas tam predsa ziaden plyn. Dalsiou vecou je, ze oni ti uz zadali hmotnostny zlomok vody po dehydratacii, takze: 0.14 = w(H2O) = m(xH2O)/m(Na2SO4.xH2O). Teraz sa pokus, do tejto mojej poslednej rovnice dosadit molarne hmostnosti tak, aby ti vznikla linearna rovnica s neznamou x, co bude stechiometricky koeficient vody po dehydratacii :)
↑ Kenniicek: Já se omlouvám, ale pořád mi to nevychází. Vyšlo mi že x=2,50 (má to být 1,3)
EDIT: Děkuji, vyřešeno :)