Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj :) Určete velikost síly, F=?, která k sobě přitahuje vnitřní a vnější kouli kulového kondenzátoru, pokud znáte poloměry R1 a R2 a náboj kondenzátoru Q. Je správná odpověd, že celková síla je nulová? Moc děkuji za odpověd.
No jak se to vezme:
- Síla působí na všechny strany, takže v prvním přiblížení můžeme říci, že je celkem nulová ve smyslu tom, že nám ty koule nikam nevychyluje.
- Jenomže tahle síla se snaží roztrhnout vnitřní kouli a rozmačkat vnější. Z tohoto pohledu již nulová není.
Tipuji, že zadavatel měl na mysli druhou variantu.
Inspirace třeba zde:
http://reseneulohy.cz/38/sila-pusobici- … ndenzatoru
a pak domyslet, jak to bude vypadat pro koule
↑ edison: Vrozce jsem si prosel a dostal jsem zatím tehle vzorec Jenže jak ho mohu použít, když neznám v zadání U1? (d) vím, že je vzdálenost. Nebo použiji Fe = Q*( E/2 ) zde zase nepočítám s R1 a R2.
↑ edison: Tento vzorec je zde jako výsledek.
Ale v čitateli mam neznáme, které nejsou v zadani. Stačí mi jen říct zda výsledny zlomek nebude obsahovat neznáme, ktere zde nemam. Jinak děkuji za vaší trpělivost.
No tak např. S se bude muset nějak získat z S1 a S2.
Zda s tím nebudou i nějaké další složitosti se mi nechce vymýšlet, doporučuji projít ten postup a při každém kroku se zamyslet, zda se takhle dá udělat i s kulovým kondenzátorem.
Z přítomnosti U1 je vidět, že vzorec byl odtamtud prostě zkopírován bez dalšího zkoumání.