Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem, chtěl bych poradit s následujícím příkladem, který mi poslal kamarád. Jedná se o úlohu č. 60.
Zkoušel jsem ho vypočítat s pomocí rady, kterou tam píšou. Tedy vypočítal jsem si kolik čísel končí nulou(ani jedno číslo se nesmí opakovat):
. Poté jsem si vypočítal, kolik čísel může končit na čísla 2,4,6,8.
. Sečetl jsem je a vychází mi číslo 3096, avšak mi přijde trochu velké. Mám to dobře?
↑ Jakuuub:
Zdravím,
počet čísel zakončených nulou je dobře. Druhá část výpočtu je chybná: když umístím na poslední místo 2, na první místo mohu umístit jen některou z číslic 1,3,4,5,6,7,8,9 - nulu ne, číslo nesmí začínat nulou, takže mám 8 možností, pro výběr druhé číslice mám opět 8 možností (zde už mohu dát nulu, ale ne číslici vybranou na prvním místě) a na třetí místo mám 7 možností výběru. Totéž pro zakončení 4, 6, 8
↑ dawson:
Zdravím,
podle zadání se číslice nemohou opakovat. Číslo končí nulou. Na první místo ( tisíce) si tedy můžeš vybrat některou z číslic 1, 2, 3, ..., 8, 9 - máš 9 možností, na druhé místo (stovky) vybereš některou z číslic 1-9 kromě té, kterou jsi vybral na první místo, máš 8 možností atd. Poslední místo (jednotky) obsazuješ nulou, máš tedy jedinou možnost.