Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebuji poradit se slovní úlohou. Její zadání zní:
Kulomet má dostřel 4,8 km a můžese otáčet v rozmezí 40∘ (stupňů). Jak velké území (km2) ohrožuje?
Nevím přes co to mám počítat, jestli to mám brát jako trojůhelník a počítat to přes tangens, obsah,..
Děkuji za pomoc

Nie je to ani kruh, ani trojuholník; je to tzv. kruhová výseč. Viď napr. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kruhov%C3 … BDse%C4%8D
Keď si to prečítaš, tak odpoveď na svoju otázku určite budeš schopná zodpovedať aj sama :)
Potřebuji nakopnout, nepotrebuji odpovědi otázkou :D i když chápu že chceš ať na to přijdu sama, ale já zatím vím jenom to co je v zadani a to je, že ten kulomet je omezeny na 40° to znamená že může střílet na území od sebe až po 4,8 km dopředu tam mi pořád vychází trojúhelník.
↑ Ferdish: Dobře, mám tedy kruhovou výseč, předpokládám že budu počítat její obsah což by bylo pí*r2 vydělíme 40 stupni ? A vyjde 1.8 ? To je nějak málo ne? :D
↑ Baju28:
To je moc rychlé. Kdyby se kulomet mohl otáček kolem dokola, ohrožoval by plochu
, ano. A teď:
a) Kolik stupňů má plný kruh?
b) Kdyby se kulomet mohl natáčet v rozmezí jednoho stupně, jakou plochu by ohrožoval?
c) Když se může natáčet v rozmezí 40 stupňů, co se změní oproti b)?
Takže celý kruh má 360°
Kdyby se mohl otáčet v jednom stupni tak vyjde 72,3456
To vynásobíme 40 protože se může otáčet v 40°
A nakonec vyjde 2 893. A to je zase nějak moc :D
A nebo druhá verze
Kruh má 360° takže se pí*r bude dělit 360.
Vyjde 0.2 a to vynásobíme 40.
Vyjde 8. Tak já nevím :D
Len detail:
Kruh má 360° takže se pí*r bude dělit 360
Má byť zrejme