Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, našiel by sa prosím niekto kto by mi vedel poradiť so zdaním? Zadanie znie: Na hmotný bod C pôsobí sústava síl daného smeru a veľkosti. Určite sily v prútoch CA a CB, F1 = 22kN, F2 = 57,2kN, a = 1300mm, b = 320mm
Viem že najskôr si treba v obrázku zaznačiť osy x a y takže začiatok bude v bode C. Ďalej som si určil F1x a F1y a v tomto prípade máme iba F2y nakoľko sa to nachádza na zrovna na osi y? Ako treba postupovať ďalej pri výpočte strán F1x a F2y nakoľko uhol zadaný nie je? A nechápem čo znamenajú tie čísla v zadaní to 3 a 4 na sile F1. Vďaka za každú reakciu

↑ John123:
Ta čísla jsou strany pravoúhlého trijúhelníka a právě z nich si určíš potřebný úhel
↑ zdenek1:
Vďaka za reakciu. Vypočítal som si ten uhol a vyšiel mi teda
. Potom som si vypočítal strany
a
. Vypočítal som tieto smery správne? Ďalej som si určil pomocou strán a = 1300mm a b = 320mm uhol
ale neviem ako ďalej postupovať. Napadlo ma rozložiť si CA na CAx a CAy ale potom by som si nevedel tieto smery vyjadriť, nakoľko by som mal uvedený len uhol
. Vedel by si mi prosím pomôcť ako ďalej postupovať a či som zatiaľ postupoval správne?