Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den.
Na vysoké škole jsme začali brát diferenciální rovnice. Nejsou to už úplné základy a já v tom strašně plavu. Dostal jsem tři příklady, které mám vypočítat. Byl by někdo tak hodný a pomohl mi s tím prosím? Vůbec si nevím rady.
Příklady jsou zde:
Všechny rovnice mají procházet body [0,6].
Předem mockrát děkuji.
↑ nejsemfyzik123:
Zdravím.
Řekl bych, že podle typu je:
1. Bernoulliova diferenciální rovnice,
2. Exaktní diferenciální rovnice,
3. Lineární diferenciální rovnice.
Takže požít postup řešení pro jednotlivé typy.

↑ Jj:
Dobrý večer,
Ano, to vím. Problém je ten, že ačkoliv si najdu přesný postup řešení těchto rovnic, tak z toho jejich řešení stejně nejsem schopen odvodit.
Např. u Bernoulliovy diferenciální rovnice si mám nahradit, alespoň podle návodu, člen y^x členem u. Jenže učitelé, kteří tento postup zobrazují, jakoby přeskakovali hned několik kroků a já se v tom zkrátka ztrácím.
↑ nejsemfyzik123:
Tak sem můžete napsat postup řešení první rovnice do stádia, kterému ještě rozumíte. Pak můžeme pokračovat.
Ještě dodám - do jednoho dotazu patří jen jedna úloha.

Dobře. Začnu tedy např. tou lineární. Ve wordu jsem postup sepsal a vyfotil. Postupoval jsem tímto způsobem:
1) Nahradit y' za dy/dx
2) Celou rovnici vynásobit .dx
3) Separovat od sebe x a y (y spolu s dy dostat na levou stranu rovnice, x spolu s dx na pravou)
4) Integrovat
K integraci jsem se už nedostal, protože mi přijde, že jsem musel udělat někde chybu, vychází mi podle mě celkem blbost.
Zde je postup při řešení:
Předem děkuji.

↑ jarrro:
Mockrát děkuji! Na to bych rozhodně nepřišel.
nejsemfyzik123 napsal(a):
Např. u Bernoulliovy diferenciální rovnice si mám nahradit, alespoň podle návodu, člen y^x členem u. Jenže učitelé, kteří tento postup zobrazují, jakoby přeskakovali hned několik kroků a já se v tom zkrátka ztrácím.
Obecný postup řešení rovnice uvedeného typu viz třeba tady: Odkaz
U zadané rovnice pak takto:
Upravit na základní tvar Bern. rovnice:
, tj. n = 2
Rovnici dělit výrazem
, tj. pro n = 2 dělit výrazem
:
Teď substituce
, tzn. pro n = 2:
což po derivaci obou stran
dá 
Takže po substituci a úpravě dostaneme lineární diferenciální rovnici pro funkci u(x):
Tu vyřešit a 'zpětnou' substitucí
dostaneme hledanou funkci y(x).
Edit - doplněno:
Múže být účelné zadat řešení programu MAW Odkaz (uvede i možný postup řešení po krocích).