Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je možné ten predpis upraviť tak, aby si z čitateľa odstránil premennú x a ostalo ti tam len číslo (konštanta)?
Potom už len pouvažuj nad tým, aký je obor hodnôt lineárne lomenej funkcie s konštantou v čitateli, a čo ti s ním urobí ten zvyšok, ktorý vznikol tou úpravou.
↑ Ferdish:
Omlouvám se, ale nechápu to.. :/ :)
Upravit to mám takhle?
a dál? :)
↑ Ferdish:
takže, pokračoval jsem takto: , z čehož jsem usoudil, že obor hodnot je R kromě -1.
Je to správně?
↑ dawson:
Taková úprava je sice platná, ale spíš než k výsledku tě posouvá zpátky k zadání. ↑ Ferdish: tu svou úpravu dělal za nějakým účelem.... Zkus třeba z prvního zlomku vytknout dvojku.
A z toho tvého tvaru určitě neplyne, že obor hodnot je to, co píšeš. Ujasni si, jestli si nepleteš definiční obor a obor hodnot. Definiční obor jde určit přímo ze zadání, tam není třeba nic upravovat.
↑ LukasM:
Mám to, vytknul jsem dvojku a zkrátil závorky, poté mi hned došlo, že obor hodnot jsou reálná čísla kromě dvojky, a to jsem du téměř jistý :) Je to správně? .. a mimochodem Definiční obor jsou reálná čísla kromě jedničky. To jsem věděl. :) jinak Děkuji moc za pomoc :)
↑ Ferdish:
Jako, že jsem uplnej deb*l? :D to jsi mě potěšil.. jinak ještě jednou díky. :)
↑ dawson:
Zle si ma pochopil, nemal som v úmysle urážať tvoj intelekt. Čo sa týka adeptov na tebou spomenutý stupeň duševnej zaostalosti - na to sú tu iní.
Ale už sme úplne OT, takže by som to nechal tak. Tak či tak, tvoj matematický problém je vyriešený - obráťme list ;)