Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj,
vás všechny, kteří rozumíte pravděpodobnosti a statistice, bych moc ráda požádala o radu ohledně typu rozdělení u diskrétní náhodné proměnné u níže uvedeného příkladu. Výsledky bych pak zkusila dopočítat a s dovolením vložit ke kontrole, zda mi je odsouhlasíte nebo už jsem z toho opravdu úplný kus mužskýho hovězího...
Zatím moc díky - Kikina
Příklad:
Na výrobní lince bylo vyrobeno 78 výrobků, z toho 12 bylo vadných. Výrobky se balí po 4 kusech. Náhodná proměnná X je počet bezvadných výrobků v balení.
Já jsem uvažovala o Poissonovi... Chybně ?

↑ Stýv:
Třeba z těch 12 vadných hned 2 hodili do šrotu a do balení pak dávali jak ty dobré tak ty vadné výrobky. Ale tohle v úloze není :-).
Samozřejmě, jen joke - moc díky za jakoukoliv radu. Kikina
Otázky jen na ukázku - Teď nechci výsledky na otázky - až to zkusím vypočítat a vy mi to pak někdo případně okomentujete a zkritizujete :-) .
Jaká je pravděpodobnost, že počet bezvadných výrobků v balení bude nejvýše 1?
Jaká je pravděpodobnost, že počet bezvadných výrobků v balení bude právě 1?
↑ Kiktesa - Kristýna:
To by ale bylo podstatné. Protože kdyby to bylo jak říkáš, balili by celkem 76 výrobků a z toho 10 by bylo vadných - takže pravděpodobnost že "balený" výrobek je vadný by nebyla stejná jako v prvním případě. Ovšem nedává to úplně smysl, když je tedy tak snadné poznat vadný výrobek, měli by vyhodit i těch zbylých deset. Přijal bych spíše Stývův předpoklad, tedy že dva výrobky (ať už jsou nebo nejsou vadné) prostě zatím nejsou zabalené.
Další vedení v tématu přenechám kolegovi ↑ Stýv:, upozorním tě jen na jeho příspěvek #2, který obsahoval otázku: "jakých hodnot může veličina X nabývat?"

Hypergeometrické rozdělení
4 n
66 M
78 N
0 1 2 3 4
p(X) 0,0003470 0,0101793 0,0992481 0,3849624 0,5052632 bezvadných právě 1
F(X) 0,0003470 0,0105263 0,1097744 0,4947368 1,0000000 bezvadných nejvýše 1
Takže výsledky jsou 0,0101793 pro právě 1 a
0,0105263 pro nejvýše 1.
- využit Excel funkce pro hypergeom.
Souhlas s výsledky ?
Díky Kristýna
↑ Kiktesa - Kristýna:
Dobrý den.
Nepřepočítával jsem to ale řekl bych, že uvedený výpočet bude platný při výběru právě 4 výrobků ze všech 78 (tzn. pro první balíček à 4 ks).
Pokud by se mělo zadání interpretovat podle kolegů ↑ Stýv: a ↑ LukasM: - kdy se zabalí vše, co lze a dva výrobky zbudou (a to mi přijde podle textu zadání vcelku přirozené), tak by to asi bylo poněkud jinak.

Ahoj, všem - příklad s vadnými výrobky prošel hodnocením - schváleno ....
mohla bych požádat o radu - komentář k dalšímu počítanému příkladu .... Počet žádostí o opravu za pracovní týden (5 pracovních dní) je 6 , jaká je pravděpodobnost, že během dne jich bude
a) právě 4 => výsledek: 0,02602318
b) méně než 4.
lambda = 6/5,
ale nejsem si vůbec jistá postupem u B) jestli
je správně ?
Díky Kristýna
↑ Kiktesa - Kristýna:
Postup je správný.

Wow, prošel mi i tento příklad - moc děkuji všem co pomáhají, radí a trpělivě vysvětlují .... Kika
p.s.: Brzo pošlu ke komentářům i 3. příklad - opět zkusím vypočítat sama a pak nechám vámi zkonzultovat. Dík ještě jednou a hezký podvečer.
Stránky: 1