Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřeboval bych pomoci s podobnými zobrazení, nějak jim nemůžu přijít na kloub potřeboval bych aspon nějakou nápovědu, jak nad tím mám uvažovat
úlohy jsou z planimetrie pro gymnázia
1) Sestrojte čtverec v podobnosti Z, ve které je bod A samodružný, obrazem bodu B je bod C leží v polorovině ACD. Určete zobrazení Z jako složení shodnosti a stejnolehlosti.
2)Je dán čtverec ABCD se středem S. Určete poměr podobnosti, která zobrazuje body A, B,S po řadě na body B, D, C.
u té jedničky ta shodnost by měla být rotace o 45° otočím bod D do bodu B, ale vubec nevim jak s tou stejnolehlostí a jak na co příjít, děkuji za rady
potřebuji nakoupnout jak o tom premyslet
↑ l.uk.asek: K casti 2: Pomer podobnosti
je
, kde
je vzdialenost bodov, ak je toto cislo rovnake pre vsetky dvojice navzajom roznych bodov. Pozri na svoju ulohu co sa kam zobrazi a zvysok uz ide z hlavy.
↑ vlado_bb:
no asi jsem dost tupý,
já do teď vždycky měl poměr např. AB má velikost 3 cm strana A"B" má velikost 4 poměr podobnosti stran je teda 3/4
ale tady to nějak nechapu
↑ l.uk.asek: Teraz to mas takmer to iste, uvedom si ze ide o stvorec. Mas obrazok?
↑ vlado_bb:
jo ted jsem ho nakreslila, ale do pc ho nedostanu
když mám čtverec o straně 1
AB má velikost 1
A"B" má velikost odmocnina ze dvou, protože je to uhlopříčka
takže poměr podobnosti je odmocnina ze dvou?
↑ l.uk.asek:
nejdřív udělám čtverec ve stejnolehlosti kde pomer podobnosti bude odmocnina ze dvou a pak ten čtvecer otočím o 45°
tak je to správně?
jen by mě zajímelo jak poznám když jsou složení co mám dělat jak první
↑ l.uk.asek: Ano, tak nejako. Ale pytali sa iba na pomer a ten mas dobre. A pokial ide o to, ktore z dvoch zobrazeni v zlozeni sa aplikuje ako prve, zavisi to od definicie symbolu
. Videl som jednu aj druhu interpretaciu, takze zalezi od literatury, ktoru pouzivas.
↑ vlado_bb:
ale ta jednička je o sestrojení takže ten postup je správně
nejdřív udělám čtverec ve stejnolehlosti kde pomer podobnosti bude odmocnina ze dvou a pak ten čtvecer otočím o 45°