Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam ďalšiu otázku na goniometriu. Počítal som rovnicu ![kopírovat do textarea $tg(x - 60°) = \sqrt[]{3/3}$](/mathtex/12/12a76a377d5206d33384b329bae094df.gif)
postupne som sa dopracoval k tomu, že x je 90 stupňov, čo bolo aj správne, lenže keď som pozeral na výsledky tak tam boli až 2 správne riešenia a to tých 90 stupňov a ešte aj 240. Prečo je tam aj tých 240?
↑ matejmik: Ide o rovnicu
? Pretoze tvoja prava strana sa da takto upravit.
.

Pokiaľ berieme do úvahy periodicitu funkcie tangens, tak riešením nie je len x = 90°, ale množina
, pričom x je vyjadrené v radiánoch.
Do tejto množiny však uhol
nepatrí, takže vo výsledkoch v učebnici je chyba.
↑ Ferdish: Ide o to, na akom intervale sa hladaju riesenia. Lebo ↑ Ferdish: ma pravdu, rovnica typu
ma v
pre kazde
nekonecne vela rieseni, ako je nakoniec vidno aj z jednotkovej kruznice.

↑ vlado_bb:
Pravda, zadávateľ neuviedol interval, na ktorom mal hľadať riešenie. Aplikoval som vlastnú skúsenosť počas môjho štúdia na gympli, kedy v prípade takýchto príkladov, keď nebol zadaný interval, sa tiriviálne uvažovala množina všetkých reálnych čísiel.
↑ matejmik:
Keď odrátaš 60° od 240°, dostaneš 180° a tg 180° = 0. Opakujem - vo výsledkoch v učebnici je chyba!

↑ matejmik:
Áno, to je správna odpoveď.
↑ Ferdish:
Samozrejme, že výsledok 240° je chybný.
Tipujem, že druhý uvedený výsledok bol 270°, čo je výsledok správny a samozrejme, že ak k=1, tak je zahrnutý vo výsledku
90°+k*180°.
Ale pokiaľ ide o cvičenie danej problematiky, nie je na škodu chápať, že tangens je kladný v dvoch kvadrantoch a tak medzi 0° až 360° sú dve riešenia, ktoré vzhľadom na periódu možno zapísať v jednom zápise.