Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám za úkol tuto úlohu:
Vhodnými matematickými nástroji analyzujte následující ekonomickou situaci:
„Firma provozující kabelovou televizi zajišťuje příjem pro 25 000 domácností a účtuje si 850 Kč měsíčně. Výzkum trhu ukázal, že každá padesátikoruna, o kterou vzroste měsíční poplatek, způsobí ztrátu přibližně 1 000 zákazníků, naopak každý pokles ceny o 50 Kč přiláká přibližně 1 000 nových zákazníků. Předpokládejme, že výsledný zisk je součinem počtu zákazníků a nastavené ceny.“
Odvoďte předpisy (ve všech vhodných tvarech) funkcí zachycujících:
(a) závislost počtu zákazníků na ceně
(b) závislost ceny na počtu
zákazníků
(c) závislost zisku na ceně
(d) závislost zisku na počtu zákazníků
U funkce (c) určete její maximum jednak ze znalosti jejího grafu, jednak s využitím její derivace. Nalezený bod vyznačte i v ostatních grafech a doplňte do tabulky. V grafu (b) vyznačte obdélník určený touto kombinací ceny a počtu zákazníků; uvědomte si, že velikost plochy obdélníka odpovídá příslušnému zisku – z tohoto pohledu jsme tedy hledali maximální obdélník pod křivkou zachycující vztah ceny a počtu zákazníků. Derivujte funkci (a) a výsledek interpretujte vzhledem k zadání.
Udělala jsem si tabulku a graf hodnot odpovídající navýšení ceny a snížení počtu zákazníků a naopak. Zkusila jsem si i odvodit a nakreslit uvedené závislosti, ale vždy mi vyšla lineární funkce, ze které následně nemohu udělat maximum a minimum.
Mohl byste mi někdo poradit?
Děkuji moc.
Zdravím,
jak to že nemůžeš udělat maximum?
Pokud si označím přírůstek zákazníků jako
, pak kabelová TV bude zajišťovat příjem pro
domácností za cenu
. Pak celkový zisk je jejich součin a ten maximum má.
↑ mák: Dekuji. Spise se nemohu dostat k tech funkcim, ktere na sobe zavisi, to a -d. Zkusila jsem si neco vytvorit, ale vzdy jsem udelala linearni funkci, ze ktere maximum nedostanu.
Dekuji.
↑ mák: Nemohl byste mě trošku nakopnout v tom, jak se vytvoří funkce těch závilostí?
mám tyto závilosti:
a)
, kde y je počet zákazníků a x je cena
b)
, kde y je cena a x je počet zákazníků
Na další nemohu přijít.
Děkuji za pomoc.
Zdravím,
Body a+b máš dobře.
Bod c:
Píšeš: Zisk je součinem počtu zákazníků a nastavené ceny.
Takže využiješ závislost kterou jsi napsala v bodě b:
Zisk tedy bude (
je počet zákazníků):
Obdobně v bodě d (využiješ závislosti kterou si uvedla v bodě a)
↑ mák:
Takže bod c je závislost zisku na ceně, bude
Bod d je závislost zisku na počtu zákazníků, takže bude 
Je to takto správně?
K tomu bodu - U funkce (c) určete její maximum jednak ze znalosti jejího grafu, jednak s využitím
její derivace. Jsem si nakreslila graf kvadratické funkce a vyšlo mi maximum x=1050 a y=22050000.
Děkuji moc.