Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám zadanie pre lineárne programovanie - simplex. Ten ovládam, ale problém mi robí jedna konrétna veta o kapacite
celé znenie:
Podnik má dve valcovne. Obe vyrábajú len dva druhy plechov. KAPACITA valcovní je daná v tonách celkovej výroby a platí LEN PRI DODRŽANÍ zadanej priemernej hrúbky vyrobeného plechu.
Východiskové údaje
Valcovňa | A | B
Kapacita výroby v tonách | 258 600 | 305 600
pri priemernej hrúbke plechu v mm | 6 | 8
požiadavky na výrobu v uvažovanom období sú:
245 000 ton pre 4 mm plech
a 300 000 ton pre 10 mm plech.
A ešte vlastné náklady na výrobu jednotlivých plechov v jednotlivých valcovniach.. to ide do účelovej.
MOJE RIEŠENIE:
x1 - počet ton 4mm plechu vo valcovni 1
x2 - počet ton 10 mm plechu vo valcovni 1
x3 - počet ton 4 mm plechu vo valcovni 2
x4 - počet ton 10 mm plechu vo valcovni 2
Z kapacitných obmedzení pre 1. valcovňu
- priemerná hrúbka musí byť menej ako 6 mm, z toho mi vyšlo:
- z celkovej kapacity
Podobne pre 2. valcovňu:
- priemer menej ako 8 mm:
- z celkovej kapacity
A keďže sú požiadavky na výrobu, tak z nich:

Lenže ako rátam, tak rátam (aj cez online kalkulátor), tak mi vychádza, že obmedzenia sú vylučujúce.
Keď som si to aj tak po lopate prerátala, vyšlo mi, že v 1. valcovni vlastne možno vyrobiť maximálne:
258600 : 3 = 86 200 ton 10 mm plechu
v 2. valcovni maximálne
305600 : 3 . 2 = 203 733 ton plechu. Teda dokopy to nedáva 300 tisíc ako treba.
Neviem, kde nesprávne uvažujem..
Vopred ďakujem za radu.
↑ Jj:
no, zrejme hej. čiže namiesto dvoch nerovností budú dve rovnosti
Ale aj tak to nemení to, že úloha nemá riešenie.
Mätie ma tá veta o kapacite. Ak teda nebudú dodržané priemerné hrúbky, tak kapacita je potom zrejme nižšia, len o koľko..
↑ Jj:
No, aj to som spravila. Uviedla som to hneď v prvom príspevku, ale bez vysvetlenia. A presne tak, ako píšete, že v podstate maximálne sa dá vyrobiť v tej prvej valcovni 86 200 ton 10 mm plechu
Lenže v tej druhej valcovni rovnakým uvažovaním vyjde, že tam možno vyrobiť len 203 733 ton toho 10 mm plechu
Ale dokopy to nebude tých 300 tisíc, ktoré sú potrebné. Tu je ten problém s podmienkami, že si odporujú.
Tak asi to mám dobre. Vidím, že uvažujete rovnako...
Ďakujem.