Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych pomoci s jedním příkladem a možná i více :)
Vypočítej velikost středového úhlu, když kruhová výseč v kruhu o poloměru 4cm má obsah 10cm2.
Díky moc za rady!
↑ Nekdo12345: Malo by to ist metodami zakladnej skoly, konkretne trojclenkou. Obsah celeho kruhu pozname, obsah danej vysece takisto, z toho okamzite vyjde uhol.
vlado_bb napsal(a):
↑ Nekdo12345: Malo by to ist metodami zakladnej skoly, konkretne trojclenkou. Obsah celeho kruhu pozname, obsah danej vysece takisto, z toho okamzite vyjde uhol.
Můžeš mi to prosím názorně ukázat? Já to pořád nějak nechápu,
↑ Nekdo12345: Nazorne ukazat by znamenalo cele to vyriesit, cim by som porusil pravidla tohoto fora. Tu dostanes radu a riesenie uz bude na tebe. Comu si v mojom texte nerozumel? Aky je obsah celeho kruhu? Akemu stredovemu uhlu zodpoveda?
Nebo spíš, kde vezmu obsah celého kruhu?
↑ Nekdo12345: V texte ulohy je vsetko, co potrebujes na obsah celeho kruhu.
↑ Nekdo12345:
Zdravím,
obsah kruhu je 
dosadíš co znáš, Jakému úhlu bude odpovídat obsah celého kruhu?
, zbytek zkus zvládnout sám, odvoď si vzorec na obsah výseče a vyjádři co je potřeba :)
↑ vlado_bb:
Proč by byla? :) Jen jsem něco málo doplnil abych tazateli trošku pomohl. :)
↑ davidsvec: Bol na to nejaky dovod? Dostal si od zadavatela snad sukromnu spravu s tym, ze mu moja rada nestaci?
↑ vlado_bb:
Žádnou zprávu jsem nedostal.. prosím není důvod se tady hádat, jsi inteligentní člověk, pouze jsem se snažil tazateli pomoci.
↑ davidsvec: To by bolo uplne v poriadku, ak by sa dalsej pomoci dozadoval, pripadne by si v mojej rade nasiel chybu, alebo by si nasiel principialne iny sposob riesenia. Nenastal ani jeden z tychto troch pripadov. Nehadam sa, iba poznamenavam, ze podobne konanie naznacuje, ze bud moja rada nie je v poriadku, alebo je pytajuci sa natolko neschopny, ze si s nou celkom iste neporadi. Ja by som ho az tak nepodcenoval.
↑ vlado_bb:
Dobře, příště nebudu zbytečně podceňovat ostatní lidi a zapojím se do diskuze až bude opravdu potřeba. Tímto to uzavírám. :)