Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
zajímalo by mě, jestli má tato parametrická funkce nějaký název:

případně tato funkce:

Případně, dá se k funkci dopracovat za pomocí jiných funkcí (signum, dolní celá část, horní celá část a pod) ?
Děkuji za reakci

Napadlo mě jít cestou:
Má to však dva problémy. Hodnota funkce v bodě
je
namísto
. Ten druhý problém je ten, že potřebuji všechny hodnoty funkčně závislé na proměnné
(nechci složení s konstantní funkcí).
Tak nevím, nechci vymýšlet vymyšlené. Pokud se mnou definovaná funkce již nějak jmenuje, tak žádám o uvedení názvu. Pokud Vám není takto definovaná funkce povědomá, tak mě prosím odepište taky.
Děkuji.
Ahoj ↑ PlusPlusPlus:
Tvoje funkcie su charateristicke funkcie.
Na webe si najdes viac podrobnosti Ako napr. tu https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Charakteristická_funkce

Ahoj ↑↑ vanok:
Děkuji za reakci. Díval jsem se na podrobnosti, např. Dirichletova funkce je taktéž charakteristickou funkcí. Nejednotné značení charakteristických funkcí mě poněkud zarazilo, ale nakonec, není to jediný případ v matematice.
Ještě mám k této problematice dotaz. Jak zapsat složení funkcí?
složení funkcí
můžu napsat takto? 
složení funkcí
můžu napsat takto? 
Děkuji
↑ PlusPlusPlus: Jedna z charakteristickych funkcii sa nazyva Dirichletova - nevidim v tom ziadnu nejednoznacnost. Vyrazy
a
su pomerne nejasne - co je operacia
na mnozine
? Treba rozlisovat medzi funkciou a jej hodnotou. Ak mate na mysli zlozenie funkcii, zavisi to od toho, ako definujeme
.
Ako ta uz upozornil kolega ↑ vlado_bb:
takyto zapis
je nepresny a dokonca nema zmysel (a to pre ziaznu funkciu). Obrazy funkcii sa nekompozuju, To je mozne len z funkciami, ktore su vhodne definovane. Vtedy mozes mat
.
Podrobnosti tu https://simple.m.wikipedia.org/wiki/Fun … omposition
Precitaj si pozorne druhy paragraf.
Alebo tu https://en.m.wikipedia.org/wiki/Function_composition podrobnejsie vysvetlenie.

Ahoj ↑↑ vlado_bb:
Nejednoznačností jsem měl na mysli různé značení charakteristických funkcí. Operací
jsem měl na mysli složení dvou funkcí.
Zamýšlím se nad mým problémem zápisu složení dvou funkcí - charakteristické funkce s jinou funkcí: Funkci mám definovanou takto:

Moje podmnožina je tedy
. Moje funkce
mě tedy pro všechna
vyprodukuje funkční hodnotu
, pro ostatní
, které nejsou prvkem podmnožiny
, tedy
dostávám funkční hodnotu
. Nyní chci složit mou funkci
například s funkcí např.
, tím míním
. Podmnožina
je pro zvolený parametr pořád stejná.
Ptám se, jak správně zapsat složení těchto dvou funkcí, tedy jestli je tento zápis
případně
korektní.
Snad jsem se vyjádřil srozumitelně.
Dík
↑ PlusPlusPlus: Charakteristicka funkcia mnoziny
sa oznacuje
. Ziadna nejednoznacnost. Dalej
sa nazyva Dirichletova funkcia. Ziadna nejednoznacnost.
Zapis
budem chapat, ak mi poviete, co je
.

Aha,
než jsem to nadatlil tak mám odpověď. OK, kolečko pro složení funkcí nepoužiju, mrknu na odkaz. Druhý způsob zápisu,
je korektní?
↑ vlado_bb:,
Ano, ale len za podmienok co som pripomenul tu ↑ vanok:.

Takže syntaktická chyba v zápise, něco jako
, tzn správně takto 

↑ vlado_bb: ↑↑ vanok:
děkuji Vám oběma za věcné náměty a pomoc. Ještě než téma uzavřu, mám k mé funkci poslední dotaz.
Je i tento zápis korektní? 
↑ PlusPlusPlus:
je charakteristicka funkcia mnoziny
. Nakolko interval
je mnozina, nevidim problem.

↑ vlado_bb:
Díky, uzavírám.