Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potrebuji radu jak sestrojit graf ln x / x
a pak mám zadáno:
2. Find the square-based prism with maximum volume at given surface.
vubec nevím co s tím. Kdyby se našla dobrá duše, prosím napište. Díííky předem.

graf fce ln(x)/x a některé body té fce
nešlo by to druhé přeložit?
diky diky, jeste by to chtelo postup neboli investigation jak sme k tomu dosli.. ale to neni nezbytné. ;) To druhé by mělo být v překladu Najdi hranol s čtvercovou podstavou s nejvetsim objemem v prostoru?? nejak tak? mělo by to byt neco dost těžkého.. :)
Tohle vypadá na čistý výplod programu :)
Jinak tedy postup... snad jste jej ve škole dělali, neříkej, že ne, to by to po tobě nechtěli.
Jen tedy namátkou:
1) Df, H
2) Parita
3) Průsečíky s osami
4) důležité limity, asymptoty
5) 1. derivace, stac. body, monotonie
6) 2. derivace, inflexe, potvrzeni extremu, konvexe/konkava
7) graf
bejva to 8 kroků, takže mi něco možná vypadlo.
↑ PatrikRR:
Jak už psal halogan, nahoře na obrázku to spíš vypadá na body, které vypíchl nějaký program, ty sám si můžeš zvolit proměnnou x jak chceš (z definičního oboru) a vyšvihnout si takhlě nějaké body do grafu, ale nic moc ti to neřekne.
Přijde mi spíš, že ↑ gladiator01: nadhodil dva obrázky, aby bylo vidět, že funkce po protnutí osy x chvilku roste a pak až klesá (nebo to tak vidím já svýma očima - pokud je to jinak, tak už mi jdou asi "šejdrem" ;-)), nebo z jiného důvodu (ty markry by bylo možná lepší volit jako křížky, x-ka, nebo něco podobného, co říkáš gladiator01 (pokud to vůbec jde)?
Ty body v tom grafu tedy neřeš, spíš se soustřeď na to, co ti postoval halogan, říká se tomu Průběh funkce. Podívej se například na wikipedii nebo zahledej tady na foru (parametr vyhledávání: Průběh funkce) - jsou tu toho spousty (neděs se témat ze sekce Vysoké školy, protože jde o stejnou věc, takže je i stejně vysvětlována), oki?
↑ PatrikRR:
Derivace: 
Počítej s tím normálně přes kalkulačku, nebo pár hodnot přes
definici pomocí ivnerzní funkce, jinak kalkulačka a pravidla pro počítání s logaritmy.

↑ O.o:
samozřejmě, že by šlo i něco jiného třeba ty křížky,
jak mám určit vzdálenost od osy x vrcholu paraboly
?

↑ vonSternberk:Zjisti si souřadnice vrcholu a pak je to vlastně ta y-nová souřadnice. Nakresli si obrázek
no jo jenomže toťka mi vyjde diskriminant menší jak 0...co se s tím potom dělá?

↑ vonSternberk:úpravou na úplný čtverec
y=-(x^2-6x+13)
y=-((x-3)^2-9+13)
y=-((x-3)^2+4)
y=-(x-3)^2-4 V 3;-4 takže vzdálenost 4
nebo xv=-b/2a a yv dopočítat
no dobrá takže, když mi vyjde toto
jak z toho mám určit vzdálenost?

↑ vonSternberk: Načrtni si graf. Vrchol má souřadnice 3;-4 a ramena jdou směrem dolů. Máš určit vzdálenost Vrcholu od osy x. Nejblíže je bod 3;0 a vzdálenost je tedy ty 4 dílky dolů, ne? Nebo natvrdo výpočtem vzdálenosti bodů 3;-4 a 3;0
nemáte nikdo nějakej dobrej odkaz na naučení funkcí /zejména zakreslelování do grafů/?
Stránky: 1