Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý deň, prosím vás, ako si poradiť s touto úlohou?
načrtni graf množiny
napadlo mi ze to je vlastne kruznica s polomerom 4
ale co ta podmienka y je mensie rovne x/2?
za pomoc naozaj dakujem!
↑ patrik7741: Islo by o kruznicu, ak by tam bola rovnost. Ta tam je, teda body kruznice splnaju , ale okrem nich aj mnohe ine. Skus si nakreslit obrazok a dosadzuj body mimo kruznice, urcite na to prides. Podobne s nerovnostou , nakresli si najprv pripad rovnosti a potom zisti, ktore body vyhovuju nerovnosti. Na zaver uvaz, ze budy v nasej mnozine maju jednu aj druhu vlastnost sucasne.
↑ vlado_bb: skusal som to kreslit ale nikam som sa nedostal :/
↑ patrik7741:
Neskúšal - to je isté. Lebo nevieš, čo si máš všímať.
Zvoľ si body a všímaj si ich súradnice y.
(Alebo: nič ste sa o tom neučili? Na priamke sú body, ktorých súradnica y je rovná polovici x. Pod ňou sú body, ktorých y je .... než polovica x. Nad ňou sú body, ktorých súradnica y je .... než polovica x.)
Podobne s tou kružnicou.
Sčítaj druhé mocniny bodov vnútri, vonku a porovnaj vždy s druhou mocninou polomeru.
↑ misaH: tomu práve nechápem
body pod priamkou teda vyhovuju podmienke ale ako to zakreslim do grafu? mam to vyšrafovať? alebo ako
↑ patrik7741:
Áno. Vyšrafovať.
Keď budeš mať oboje v jednom obrázku a vyšrafované, nájdeš prienik šrafov - a to je hľadaný graf.
↑ misaH: a teda tá prva rovnica to mam chapat ako ze vyšrafujem už KRUH s polomerom 4 a stredom v počiatku suradnicovej sustavy?
↑ patrik7741:
Áno, ide o kruh.