Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, byla bych moc ráda, kdyby mi někdo poradil jak na tenhle příklad, nevychází mi... Děkuji :)
Vypočítejte hmotnost KClO3 s hmotnostním obsahem nečistot 7,9%, potřebnou k přípravě 38 dm3 kyslíku(0°C). JAké je složení směsi vyjádřené v hmotnostním zlomku KCl, jestliže se výsledná směs skládá z KCL a nezreagovaných nečistot?
2KClO3
zkoušela jsem vypočítat nO2= 1,6964mol ??? trojčlenkou, ale nevím jestli je to dobře. Dál už mi to nevycházelo..
Zdravím,
pokud jsi přepočetla 38 dm^3 kyslíku na látkové množství přes molární objem, potom v pořádku. Teď můžeš vypočítat látkové množství KCLO3, které vstoupilo do reakce a převést ho na hmotnost. Následně použit fakt, že navíc ještě bylo 7,9% nečistot (a to zůstane i po reakci ve směsí s produktem reakce). Pokračuj, prosím, ať je vidět, co nevycházelo.
↑ Kaki:
dle reakce ze 2 mol KClO3 vzniká 3 mol O2 (spíš tak bych zapsala tuto myšlenku "Mám 2n(KClO3)=3n(O2)"). Potom trojčlenka:
ze 2 mol KClO3 vzniká 3 mol O2
z x mol KClO3 vzniká 1,6964 mol O2
Úměra přímá, tedy dopočteš n(KClO2), co vstoupilo do reakce. V pořádku? Děkuji.