Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, může mi někdo vysvětlit jak řešit tyhle příklady?Např. třeba tenhle:
Opilec stojí na okraji výkopu, aniž by o tom věděl. S pravděpodobností 0,5 udělá krok vpřed a s pravděpodobností 0,5 krok vzad. Jaká je pravděpodobnost, že spadne do výkopu nejpozději po třech krocích?
Díky moc
↑ bojkot:
Zdravím :-)
trochu zvláštní - může udělat krok vpřed a ihned spadne, může udělat krok zpět, pak vpřed, ještě vpřed a také spadne (to asi jsou 3 požadované kroky).
Ale jak máme zdůvodnit, že po kroku zpět neudělá opět krok zpět a opět krok zpět - až dojde do stejné hospody, ze které vyšel?
Analogie s minci mi nějak nesedí (nebo mi něco uniká?)
Třeba někdo z kolegů :-)
Editace:
Zde u těchto uvah jsem mela zustat a pouze poskladat sjednoceni a pruniky jevu:
„spadne v 1. kroku (krok vpred)“ nebo „spadne, kdyz „krok zpet“, zaroven „krok vpred“ zaroven „krok vpred“:
1/2 + (1/2)*(1/2)*(1/2)
F-krok dopředu, B-krok dozadu. Je pět možných sekvencí kroků délky nejvýše 3:
F-1/2 že spadne
BBF-1/8 že nespadne
BBB-1/8 že nespadne
BFF-1/8 že spadne
BFB-1/8 že nespadne
Celkem tedy v 5/8 případů spadne.
↑ Kondr:
Ještě jednou pozdrav a opět děkuji:-)
tak jsem to špatně převáděla na mince (můj východní guru přes pravděpodobnost řekl, že pro dosažení standardu mám všechno převádět na mince, kuličky a šuplíky)
Měla jsem takto převádět:
mince má rub a líc (zde F, B) celkový počet možností - variace s opakováním po 3 ze 2 prvků (tedy celkem 8 možnosti)
Když vypiší všechno: FFF, FFB, FBF, BFF, BBB, BBF, BFB, FBB a z toho spadne ve všech případech s počátečním F a také v případě BFF (což je 5 příznivých - no jak pro koho).
-----------------
Edit:
show me the way...
možno vypivat slegka, mozno vypivat pomnogu
EDIT: opravila jsem odkazy na hudební doprovody :-)
Zdravím všechny. Nedá mi to a proto píšu poznámku k tomuto tématu. Je zde uvedeno, že je téma vyřešeno. Já řešení nevidím. Proto jej zde uvedu :
- označme si pozice opilce : -1 = pád do výkopu,
0 = opilec je na hraně výkopu = 0 kroků od výkopu,
1,2 = opilec je 1, 2 kroky od výkopu ,
- označme X - pst. toho, že opilec stojí na pozici 1 a spadne (někdy v budoucnu) do výkopu a p – pravděpodobnost toho, že udělá krok dopředu p je z int. ˂0;1˃.
- co je nutné k tomu aby opilec spadl do výkopu ? - musí se dostat na okraj výkopu (0) a musí udělat krok vpřed (-1) – jinak řečeno, musí se dostat o dvě pozice dál k výkopu.
- co se stane v prvním kroku ? - buď opilec udělá krok dopředu s pst.-í p (dostane se do 0), nebo krok dozadu s pst.-í (1-p) (dostane se do pozice 2),
- co je nutno aby po prvním kroku spadl do výkopu ? - když stojí na kraji (první krok je dopředu pozice "0"), tak musí udělat zase krok do předu ( jev je (krok vpřed ∩ krok vpřed),
- když stojí dva kroky od výkopu ( 1-p - první krok je vzad do pozice "2") tak se musí dostat na kraj výkopu a to odpovídá pst.-i X. Pak ale musí udělat krok vpřed. Takže rovnice pro výpočet pravděpodobnosti X je následující :
X = p.p + (1-p).X.p
X = p.p/(1-p.(1-p))
Pozn.:
- Pro krajní hodnoty : X(0)= 0, X(1)=1.
- V X jsou zahrnuty všechny možné kombinace kroků vpřed a vzad, které vedou k pádu do výkopu.
- Fakt docela pěkný příklad.
Stránky: 1