Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 03. 2009 18:47

bojkot
Reputace:   

pravděpodobnost-příklad s opilcem

Ahoj, může mi někdo vysvětlit jak řešit tyhle příklady?Např. třeba tenhle:

Opilec stojí na okraji výkopu, aniž by o tom věděl. S pravděpodobností 0,5 udělá krok vpřed a s pravděpodobností 0,5 krok vzad. Jaká je pravděpodobnost, že spadne do výkopu nejpozději po třech krocích?
Díky moc

#2 10. 03. 2009 21:55 — Editoval jelena (13. 03. 2009 08:05)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: pravděpodobnost-příklad s opilcem

↑ bojkot:

Zdravím :-)

trochu zvláštní - může udělat krok vpřed a ihned spadne, může udělat krok zpět, pak vpřed, ještě vpřed a také spadne (to asi jsou 3 požadované kroky).

Ale jak máme zdůvodnit, že po kroku zpět neudělá opět krok zpět a opět krok zpět - až dojde do stejné hospody, ze které vyšel?

Analogie s minci mi nějak nesedí (nebo mi něco uniká?)

Třeba někdo z kolegů :-)

Editace:

Zde u těchto uvah jsem mela zustat a pouze poskladat sjednoceni a pruniky jevu:
„spadne v 1. kroku (krok vpred)“ nebo „spadne, kdyz „krok zpet“, zaroven „krok vpred“ zaroven „krok vpred“:

1/2 + (1/2)*(1/2)*(1/2)

#3 12. 03. 2009 17:21

bojkot
Reputace:   

Tak to se mi snad zdá ,že by tenhle příklad nikdo z přítomných nevyřešil :-)

#4 12. 03. 2009 19:31

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

F-krok dopředu, B-krok dozadu. Je pět možných sekvencí kroků délky nejvýše 3:
F-1/2 že spadne
BBF-1/8 že nespadne
BBB-1/8 že nespadne
BFF-1/8 že spadne
BFB-1/8 že nespadne
Celkem tedy v 5/8 případů spadne.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 12. 03. 2009 22:30 — Editoval jelena (24. 08. 2010 17:57)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Kondr:

Ještě jednou pozdrav a opět děkuji:-)

tak jsem to špatně převáděla na mince (můj východní guru přes pravděpodobnost řekl, že pro dosažení standardu mám všechno převádět na mince, kuličky a šuplíky)

Měla jsem takto převádět:

mince má rub a líc (zde F, B) celkový počet možností - variace s opakováním po 3 ze 2 prvků (tedy celkem 8 možnosti)

Když vypiší všechno: FFF, FFB, FBF, BFF, BBB, BBF, BFB, FBB a z toho spadne ve všech případech s počátečním F a také v případě BFF (což je 5 příznivých - no jak pro koho).

-----------------
Edit:

show me the way...

možno vypivat slegka, mozno vypivat pomnogu

EDIT: opravila jsem odkazy na hudební doprovody :-)

#6 04. 12. 2017 12:16

reo01hr
Zelenáč
Škola: FJFI ČVUT
Reputace:   

Zdravím všechny. Nedá mi to a proto píšu poznámku k tomuto tématu. Je zde uvedeno, že je téma vyřešeno. Já řešení nevidím. Proto jej zde uvedu :

- označme si pozice opilce : -1 = pád do výkopu,
                                          0 = opilec je na hraně výkopu = 0 kroků od výkopu,
                                           1,2 = opilec je 1, 2 kroky od výkopu ,
- označme X - pst. toho, že opilec stojí na pozici 1 a spadne (někdy v budoucnu) do výkopu a p – pravděpodobnost toho, že udělá krok dopředu p je z int. ˂0;1˃.
- co je nutné k tomu aby opilec spadl do výkopu ? - musí se dostat na okraj výkopu (0) a musí udělat krok vpřed (-1) – jinak řečeno, musí se dostat o dvě pozice dál k výkopu.
- co se stane v prvním kroku ? - buď opilec udělá krok dopředu s pst.-í p (dostane se do 0), nebo krok dozadu s pst.-í (1-p) (dostane se do pozice 2),
- co je nutno aby po prvním kroku spadl do výkopu ? - když stojí na kraji (první krok je dopředu pozice "0"), tak musí udělat zase krok do předu ( jev je (krok vpřed  ∩ krok vpřed),
                                                                             - když stojí dva kroky od výkopu ( 1-p - první krok je vzad do pozice "2")  tak se musí dostat na kraj výkopu a to odpovídá  pst.-i X. Pak ale musí udělat krok vpřed. Takže rovnice pro výpočet pravděpodobnosti X je následující :

X = p.p + (1-p).X.p
               X = p.p/(1-p.(1-p))
Pozn.:
-    Pro krajní hodnoty : X(0)= 0,  X(1)=1.
-    V X jsou zahrnuty všechny možné kombinace kroků vpřed a vzad, které vedou k pádu do výkopu.
-    Fakt docela pěkný příklad.

Zápatí