Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám takový problém. Můžete mi prosím pomoct?
Mám ověřit, že u kovového vodiče je závislost odporu na teplotě lineární. Jako vlažnou teplotu mám zvolit 20stupňů a mám stanovit odpor R1 při vlažné telotě a teplotní součinitel odporu alfa.
Mohla by mi to prosím nějaká hodná duše napsat celé? tj. vzorec, poté dosazení a nakonec výsledek? Fyzika není á silná stránka, opravdu bych potřebovala řešení jak pro blbečky..předem MOC děkuji
Zdravím.
adyska09 napsal(a):
Mohla by mi to prosím nějaká hodná duše napsat celé?
S tím bych moc nepočítal. Jednak je to proti pravidlům tohoto fóra, jednak bych řekl, že když se má lineární vztah "ověřit", tak zřejmě vlastním měřením.
Základní myšlenka je, že materiál drátu má nějaký koeficient tepelné závislosti odporu, který říká, v jakém poměru se změní odpor, pokud se teplota změní o 1 °C. Tak to z toho zkus nějak vymyslet.
Jenže už tahle definice koeficientu vlastně říká, že je ta závislost lineární. To zadání je takové vágní. Jak by se mělo postupovat, nejspíš závisí na kontextu toho, co jste se učili. Takhle obecně mi vůbec není jasné, co po vás vlastně chtějí, abyste dělali...
K vzorečku jen to, že se v něm vyskytují dva odpory a tři teploty, takže bude asi nějakej divnej.