Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 12. 2017 16:18

jeame

Výběrová/směrodatná odchylka

Ahojte,
mám tu následující základní příklad:

Pro porovnání cen v různých obchodních řetězcích se provádí nákup podle předem sestaveného seznamu zboží. Předpokládá se, že celkové výdaje za toto zboží v různých supermarketech ve stejném týdnu budou mít normální rozdělení. V 5 náhodně vybraných supermarketech byly zjištěny tyto výdaje (v dolarech)

119,25    121,32    122,34    120,14    122,19

a) Odhadněte parametry normálního rozdělení a odhadněte podíl supermarketů, v nichž výdaje překročí 122 dolarů.
b) Zkonstruujte 95% dvoustranný interval spolehlivosti pro střední hodnotu výdajů.
____________________________________________________________________________________________
ad a) v doporučených vzorcích mám pouze $u=\frac{x-\mu }{\delta}$

Takže bych mě tendenci v kalkulačce vyvolat $\delta $, avšak mám tušení, že bych měl spíše na kalkulačce použít  $sx$, protože se přece jedná o výběr.

Která odchylka mám u toho a) použít? Výběrovou či "normální"?

Díky! :)

• (téma jako vyřešené označil(a) jeame)

#2 07. 12. 2017 09:05

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Výběrová/směrodatná odchylka

↑ jeame:

Dobrý den.

Pokud vím, tak jako odhad směrodatné odchylky souboru slouží výběrová směrodatná odchylka.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí