Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím. narazil jsem na jeden příklad, ze kterého se nemohu pohnout dál. příklad je řešení dif. rovnice, která má dva různé komplexní kořeny. kořeny se tedy snažím dosadit do detemrinantu, za \lambda , ale nejsem schopný matici vyřešit. chci se tedy zeptat, jestli je možné matici 2x2 zkrátit na 1x2 , abych z ní mohl vyvodit řešení? díky za odpověď.
↑ mirekjiranek:
Dobrý den.
Myslím, že charakteristcká rovnice uvedené matice je

Dovolím si vás opravit. V charakteristické rovnici sice chyba byla, ale poslední člen se nerovná -5, ale -3. Ani v tomto případě mi však matice nejde upravit a nevím, jak z matice tedy vyvodit výsledek..
↑ mirekjiranek:
Omlouvám se, pokud blbnu (už na to mám roky), ale absolutní člen rovnice mi furt vychází - 5.

Tak jsem na chybu přišel a příklad dopočítal. Omlouvám se za hloupou chybu. Měl bych však dotaz ohledně řešení homogenních lin. dif. rovnic obecně: pokud vyjde jedna z matic, tak že jí nelze upravit na tvar 1 x n (jeden řádek, n sloupců), lze i tak dojít k výsledku?
↑ mirekjiranek:
Onpověď na tuto otázku nechám na někom, kdo zná lépe teorii.
Stránky: 1