Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den :)
Moc prosím o pomoc...vůbec si nevím rady.
Zadání úlohy zní:
"Jakou rychlostí dopadne na zem kočka padající z 10. patra?"
Chtěla jsem použít vzorec
, ale tam bych musela znát hmotnost a rozměry kočky :D takže to samo o sobě mi přijde divné.
Ale žádný jiný vzorec neznám ani jsem nenašla. Tak jsem to zkusila vymyslet (m= 4kg, S=0,7 x 0,2 m^2).
Kočku jsem převedla na tvar kvádru (
) a počítala jsem s tím. Jenže mi vyšlo nějakých 20 m/s a to mi přijde strašně divné.
Byla bych moc vděčná, kdyby mi někdo poradil :)
Předem děkuji za odpovědi.
"Jakou rychlostí dopadne na zem kočka padající z 10. patra?"
To je úplně celé zadání?
podle toho co píšou tady
http://www.bbc.com/news/magazine-17492802
by zrychlování při pádu běžné kočky mělo končit u 97 km/h
↑ Vevercak:
Zdravím.
Něco málo je tu na straně 19: Odkaz
↑ Vevercak: Jedno poschodie má asi 3 metre, z 10. poschodia to je 28 m. Ak je okolo činžiaka vákuum:
v = odmocnina(2 . h . g) = odmocnina(2 . 28 m . 9,8 m/s2) = 23,4 m/s = 84 km/h
Ak je okolo činžiaka vzduch, malo to byť v zadaní. :-)
↑ proton100: Keďže rýchlosť mačky je menšia ako jej maximálna rýchlosť vo vzduchu, pôjde o zrýchlený nerovnomerne brzdený pohyb. Výpočet je zložitý, viď https://sk.wikipedia.org/wiki/Odporov%C3%A1_sila . Najjednoduchšie by bolo to zmerať, ale z humanitárnych dôvodov by mohol stačiť výsledok v < 80 km/h.

↑ proton100:
Tak, zložitý ako zložitý...pokiaľ budeme počítať najjednoduchší model, kedy odporová sila narastá lineárne s rýchlosťou, tak stačí skonštruovať a vyriešiť pohybovú rovnicu, čo bude homogénna LDR 2. rádu.
Avšak nie je známe, či úloha pochádza zo zadania pre SŠ alebo VŠ - valná časť stredoškolákov (aspoň na Slovensku) sa s diferenciálnymi rovnicami nezoznámi vôbec alebo len veľmi okrajovo, naplno sa tomuto učivu venujú až na vysokej škole.
↑ Ferdish: Jsem ze střední, ale kupodivu už jsem se to okrajově učili, takže to +/- chápu ;) Děkuju