Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám jedno měření - 255 hodnot, ke kterým potřebuji najít co nejpřesnější hodnoty symetrické podle osy y=x.
Prosté přehození hodnot x a y nestačí, protože obor hodnot není celočíselný a já samozřejmě potřebuji celočíselné funkční hodnoty. Zkoušel jsem aproximovat původní diskrétní funkci polynomem (na netu lze sestavit Lagrangeův polynom pouze pro 6 bodů), ale nevedlo to k žádnému rozumnému výsledku, protože aproximační polynom velmi rychle ustřelil.
Nějaký nápad, jak to elegantně vyřešit?
V odkazu je excelovský soubor s naměřenými hodnotami a vykreslený graf.
http://leteckaposta.cz/568257094
Děkuji moc za jakoukoliv pomoc.
↑ ++JeSuS++:
Ahoj.
Pokud tomu správně rozumím: je dána konečná posloupnost
,
kde je číslo měření a příslušná naměřená hodnota. Tím vznikne relace
,
s níž můžeme podle toho pracovat - například ji invertovat na relaci
.
Ale jemnější smysl úlohy mi uniká. Co je očekáváno, hledáno či požadováno?
Ne 1-255, ale fakticky 0-510, kde měření probíhalo každou sudou jednotku. Jde o naměřené hodnoty svítivosti LED diodových pásek a cílem je, aby průběh intenzity nebyl dle měření, ale lineární. To kvůli plynulé nastavitelnosti intenzity pro osvětlovače.
Proto hledám hodnoty "inverzně symetrické" podle lineárního průběhu, které bych v daném diskrétním bodě složil s naměřenými a tím docílil lineárnáho průběhu.
Nejsem technik, zadání jsem dostal od kolegy z techniky, já mám jen za úkol dodat hodnoty pro výrobu.
Zdravím,
pokud by to mělo vypadat takto:
Super, to je přesně to, co jsem potřeboval. Mohl bych poprosit o ten excelovský list, abych mohl s hodnotami dál pracovat nebo aspoň o body, které jsi použil? Zkouším různé alternativy a pořád mi to tak přesně nevychází.
Byl bych moc vděčný, učetřilo by mi to celkem dost času. Přeci jen deadline se kvapem blíží a osvětlovači už jsou nedočkaví na nová světla. Díky moc.
Stránky: 1