Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 12. 2017 09:18

erore
Zelenáč
Reputace:   

Kombinace spojitých pravděpodobností daných hustotou pravděpodobnosti

V případě diskrétní pravděpodobnosti, jako je hod kostkou nebo vybírání barevných koulí z klobouku, je celkem jasné, že pokud se ptám na pravděpodobnost vytažení zároveň černé a zároveň bílé, pravěpodobnosti se násobí a pokud se ptám na "nebo", pravděpodobnosti se sčítají.

Ale jak se pracuje se spojitými náhodnými proměnými reprezentovanými hustotou pravěpodobnosti? Abych upřesnil, nad čím jsem přemýšlel (možná je problém i někde jinde):
Provádím nějaký experiment, například zjišťuji pevnost nějakého materiálu. To udělám tak, že vezmu vzorek, a aplikuji na něj sílu a zaznamenám hodnotu síly jakou na vzorek stroj působí v okamžiku, kdy vzorek praskne. A tak to udělám pro mnoho vzorků. Vyjde mi z toho nějaké rozdělení, třeba gaussovské, třeba ne. Co je v tomto případě za náhodnou proměnou? "Působící síla stroje, jenž je třeba na rozbití vzorku."
Když mám tato data, rád by se ptal: "Jaká je pravděpodobnost, že vzorek bude  rozbit silou, která je mezi $(T,T+{\rm d}T)$ a ta by měla být:
$Pr(\text{pevnost}=T)\approx f(T){\rm d}T$,
nebo přesněji:
$\int_T^{T+{\rm d}T} f(x) {\rm d}x$,

kde $f(T)$ je ona hustota pravděpodobnosti.

V případě, že výše uvedené je správně, budu se ptát: "Jaká je pravděpodobnost, že jeden vzorek bude mít pevnost mezi $(T_1,T_1+{\rm d}T)$ a další bude mít pevnost mezi $(T_2,T_2+{\rm d}T)$?".

Je to:
$f(T_1){\rm d}T f(T_2){\rm d}T$,
nebo přesněji:
$\int_{T_1}^{T_1+{\rm d}T}f(x){\rm d}x \int_{T_2}^{T_2+{\rm d}T}f(x){\rm d}x$ ?

A v případě otázky:  "Jaká je pravděpodobnost, že jeden vzorek bude mít pevnost mezi $(T_1,T_1+{\rm d}T)$ nebo mezi $(T_2,T_2+{\rm d}T)$?"
Bude odpověď:
$f(T_1){\rm d}T+f(T_2){\rm d}T$,
nebo přesněji:
$\int_{T_1}^{T_1+{\rm d}T}f(x){\rm d}x+\int_{T_2}^{T_2+{\rm d}T}f(x){\rm d}x$ ?

Trochu mě totiž mate, že, pokud si správně pamatuji, součin dvou hustot pravděpodobnosti není nutně hustota pravděpodobnosti.

#2 26. 12. 2017 09:52

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Kombinace spojitých pravděpodobností daných hustotou pravděpodobnosti

Mně to přijde v pořádku. Pokud jde o součin dvou hustot, možná tě mate to, že obecně nějaká funkce f(x)=g(x)h(x) nemusí být hustota (i když g a h hustoty jsou). Jenže ty pracuješ s náhodným vektorem s hustotou f(x,y)=g(x)h(y).

Zápatí