Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
V případě diskrétní pravděpodobnosti, jako je hod kostkou nebo vybírání barevných koulí z klobouku, je celkem jasné, že pokud se ptám na pravděpodobnost vytažení zároveň černé a zároveň bílé, pravěpodobnosti se násobí a pokud se ptám na "nebo", pravděpodobnosti se sčítají.
Ale jak se pracuje se spojitými náhodnými proměnými reprezentovanými hustotou pravěpodobnosti? Abych upřesnil, nad čím jsem přemýšlel (možná je problém i někde jinde):
Provádím nějaký experiment, například zjišťuji pevnost nějakého materiálu. To udělám tak, že vezmu vzorek, a aplikuji na něj sílu a zaznamenám hodnotu síly jakou na vzorek stroj působí v okamžiku, kdy vzorek praskne. A tak to udělám pro mnoho vzorků. Vyjde mi z toho nějaké rozdělení, třeba gaussovské, třeba ne. Co je v tomto případě za náhodnou proměnou? "Působící síla stroje, jenž je třeba na rozbití vzorku."
Když mám tato data, rád by se ptal: "Jaká je pravděpodobnost, že vzorek bude rozbit silou, která je mezi
a ta by měla být:
,
nebo přesněji:
,
kde
je ona hustota pravděpodobnosti.
V případě, že výše uvedené je správně, budu se ptát: "Jaká je pravděpodobnost, že jeden vzorek bude mít pevnost mezi
a další bude mít pevnost mezi
?".
Je to:
,
nebo přesněji:
?
A v případě otázky: "Jaká je pravděpodobnost, že jeden vzorek bude mít pevnost mezi
nebo mezi
?"
Bude odpověď:
,
nebo přesněji:
?
Trochu mě totiž mate, že, pokud si správně pamatuji, součin dvou hustot pravděpodobnosti není nutně hustota pravděpodobnosti.
Mně to přijde v pořádku. Pokud jde o součin dvou hustot, možná tě mate to, že obecně nějaká funkce f(x)=g(x)h(x) nemusí být hustota (i když g a h hustoty jsou). Jenže ty pracuješ s náhodným vektorem s hustotou f(x,y)=g(x)h(y).
Stránky: 1