Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 12. 2017 21:45

Speedding
Místo: Praha
Škola: MFF UK (IPSS)
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Bayesova věta

Tři lovci vystřelili současně na divokého kance, který byl jednou střelou trefen. Určete pravděpodobnost toho, že kance zastřelil první, druhý nebo třetí střelec, jsou-li pravděpodobnosti zásahu po řadě rovny 0.2, 0.4 nebo 0.6.

Řekl bych, že musím použít Bayesovu větu, ale nějak neumím podmínit to, že je trefen pouze jednou střelou a nebo spíš neumím vytvořit správný disjunktní rozklad pro tuto úlohu. Mé řešení se neshoduje s výsledky, kde by pravděpodobnosti měly být po řadě rovny 3/29, 8/29 a 18/29. Stačí nějaký hint, k řešení dojdu již sám. Díky.

#2 30. 12. 2017 00:09

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Bayesova věta

↑ Speedding:

Zdravím.

Nápověda:  Má-li dostat kance jen jeden ze střelců, musí se on trefit a současně druzí dva minout. Takže bych vyšel z výpočtu pravděpodobnosti této události zvlášť pro jednotlivé střelce ze zadaných pravděpodobností zásahu.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 30. 12. 2017 16:04

Speedding
Místo: Praha
Škola: MFF UK (IPSS)
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Díky, ve skutečnosti jsem to měl dobře, jen jsem měl chybu v tom, že jsem tvrdil, že $1-0.6=0.6$, což je samozřejmě nesmysl :D

Nicméně to nic nemění na faktu, že klasická pravděpodobnost je pro mě největší zlo. Vše od náhodných veličin počínaje, až po náhodné vektory a limitní věty, je oproti té klasice úplná hračka.

Neexistuje nějaká normální sbírka s řešením (výsledky), kde jsou nějaké netriviální příklady na klasiku? Osobně jsem si propočítal celou tuhle sbírku a nemyslím si, že bych to teď uměl o něco lépe než předtím.

#4 30. 12. 2017 17:35

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Speedding:

Tak v soudobé literatuře já už bohužel těžko poradím.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí