Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tři lovci vystřelili současně na divokého kance, který byl jednou střelou trefen. Určete pravděpodobnost toho, že kance zastřelil první, druhý nebo třetí střelec, jsou-li pravděpodobnosti zásahu po řadě rovny 0.2, 0.4 nebo 0.6.
Řekl bych, že musím použít Bayesovu větu, ale nějak neumím podmínit to, že je trefen pouze jednou střelou a nebo spíš neumím vytvořit správný disjunktní rozklad pro tuto úlohu. Mé řešení se neshoduje s výsledky, kde by pravděpodobnosti měly být po řadě rovny 3/29, 8/29 a 18/29. Stačí nějaký hint, k řešení dojdu již sám. Díky.
↑ Speedding:
Zdravím.
Nápověda: Má-li dostat kance jen jeden ze střelců, musí se on trefit a současně druzí dva minout. Takže bych vyšel z výpočtu pravděpodobnosti této události zvlášť pro jednotlivé střelce ze zadaných pravděpodobností zásahu.
Díky, ve skutečnosti jsem to měl dobře, jen jsem měl chybu v tom, že jsem tvrdil, že
, což je samozřejmě nesmysl :D
Nicméně to nic nemění na faktu, že klasická pravděpodobnost je pro mě největší zlo. Vše od náhodných veličin počínaje, až po náhodné vektory a limitní věty, je oproti té klasice úplná hračka.
Neexistuje nějaká normální sbírka s řešením (výsledky), kde jsou nějaké netriviální příklady na klasiku? Osobně jsem si propočítal celou tuhle sbírku a nemyslím si, že bych to teď uměl o něco lépe než předtím.
↑ Speedding:
Tak v soudobé literatuře já už bohužel těžko poradím.