Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj.
Našel by se prosím někdo, kdo by mi poradil, jak se počítá definiční obor funkce, pokud se v předpisu nachází absolutní hodnota?
Znám podmínky definičního oboru pro zlomek i odmocninu, ale s tou absolutní hodnotou si nevím rady. Budu velice rád, pokud mě někdo navede.
Díky.
↑ biggiesmalls: Musi existovat ako odmocnina, tak zlomok. Absolutna hodnota na veci nic nemeni.
Ahoj ↑ biggiesmalls:,
Maly doplnok. Iste by ti pomohlo keby si nasiel mnozinu bodov pre ktore
. ( preco?)

↑ vanok:
Protože:
je zde odmocnina --> 
vzhledem k tomu, že se ale odmocnina nachází ve jmenovateli, hledám množinu bodů pro které platí
jelikož jmenovatel se nesmí rovnat nule.
Možná jsem ten dotaz neformuloval úplně jasně. Chápu princip, jak se tento def. obor má spočítat. Můj problém je spíše ten, ač se to může zdát jako triviální, že mi není úplně jasné jak mám naložit s tou absolutní hodnotou v dané nerovnici.
↑ biggiesmalls: Mozes zvazit osobitne pripady
a
.
↑ biggiesmalls:
Tú absolútnu hodnotu treba odstrániť - rozlíšiť dva prípady a potom nezabudnúť zahrnúť do definičného oboru príslušnú podmienku pre x.
↑ vlado_bb:,
Ja viem, ze to vies. Ale otazka bola pre ↑ biggiesmalls:.
Mozes to skryt ak to este necital.
Vyuzivam, ze pises aby som ty zazelal krasny Novy Rok 2018
( vies nieco zaujimave o cisle 2018?).
↑ biggiesmalls:,
Ano vidim, ze vies co treba robit.
Kolegovia ti dobre poradili. Tak vysetri tu nerovnost v tych dvoch situaciach. ( mala kontrola:na konci tvojich uvah najdes interval)
↑ vlado_bb:,
Tak dobru zabavu. Ja idem pokracovat v mojej praci. ( inac internet nefunguje vzdy chronologicky)