Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych poradit v řešení příkladu. Zadání zní: Vypočtěte L tak, aby zdroj byl zatížen pouze reálnou zátěží. (Dále vypočtěte hodnoty napětí a proudu na všech prvcích. A nakreslete fázový diagram. (to už pak není problém))
Neznám tedy indukčnost cívky, neznám ani frekvenci.
Obvod jsem upravil, viz. obrázek, dále se snažil dosadit, abych spočítal celkovou impedanci. Ale zdá se, že tudy cesta nepovede.

A pokud bych tedy znal frekvenci např. 50 Hz, jak jsem schopen spočítat celkovou impedanci? Napadá mne pouze to, že bych postupoval způsobem viz. fotka nahoře, s tím že by Z1=pouze reálné části a komplení bych ignoroval. Ale pokud neznám indukčnost cívky, tak si s tím nedokážu poradit.
Obvod je velmi jednoduchý, tím že máš v sérii cívku a kondík. Takže jak psal Edison, když budou jejich reaktance stejné (opačné), bude se to celé tvářit jako rezistor.
Podle mě nemá smysl počítat celkovou impedanci, stačí vzít rovnost těch reaktancí, tedy že
z čehož plyne že
Pro každou frekvenci vyjde pochopitelně jiná indukčnost.