Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, řeším tento příklad:
Na nástup se chystá 7 chlapců v červených, 8 v zelených a 3 v modrých dresech. Trenér je chce seřadit do řady tak, že žadní dva chlapci v zelených dresech nebudou stát vedle sebe. Kolik je možností ?
Můj postup:
Udělal jsem řadu z modrých a červených dresů (celkem 10)
I -> značí modrého nebo červeného chlapce
_ -> značí mezeru
_I_I_I_I_I_I_I_I_I_I_
Celkem tedy mezi těmito chlapci vzniklo 11 mezer kam můžeme dát vždy maximálně jednoho v zeleném dresu.
Nejdříve jsem udělal tedy permutaci pro modré a červené dresy P'(7, 3) = 10! / (7! * 3!)
A poté potřebuji vybrat z 11 mezer 3 přebytečné kam neumístíme žádného chlapce, takže V(11, 3) = 11*10*9
Výsledek tedy bude P'(7, 3) * V(11, 3) ?
↑ zdenek1: Jakože mám vybrat z 11 mezer 8 ? V (11, 8) ? Jinak je postup v pořádku ?
↑ Welite:
Ano.
Pokud zvolíš nějaký postup, měl bys umět zdůvodnit, proč ho používáš. Jak chceš zdůvodnit tvůj původní postup?
↑ zdenek1:S kombinatorikou jako takovou nemám problém, ale příklady tohoto typu kdy je výběr nějakých pozic s více podmínkami mi stále dělá problém.
Můj původní postup jsem si zdůvodnoval tak, že 3 pozice zůstanou neobsazené a všechny ostatní budou obsazené stejným prvkem (zeleným dresem) tudíž záleží na pozicích těch mezer.
Ale ted už chápu, že správný postup je vybrat 8 mezer, které budou obsazené, ne 3 mezery které budou prázdné.
Stránky: 1