Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Akraell:
Zdravím, podle mě není dána funkce prostá, tudíž nemůže mít inverzní funkci. :)
↑ davidsvec: Zrejme si nepostrehol moju predchadzajucu otazku.
Poznamka. ( I ked viaceri ludia tu hovoria bludy o inverznych funkciach, dam tu tento text, ktory moze pomoct, presnejsie som pisal o tomto pojme v sekcii diaktika)
Otazka je spatne polozena.( dam tu schematicky moznu odpoved)
Asi treba najt restrikcie funkcie na maximalnych podmnozinach na ktorych inverzna funkcia existuje.
Ak vysetrime povodnu funkciu , tak lahko uvidime, ze ide o spojitu funkciu, ktorej graf je parabola vrcholu a ktora je monotonna na kazdom z intervalov a jej obraz je
Tak z danej povodnej funkcie mozme uvazovat dve restrikcie ktore maju inverznu funkciu
Jedna z nich je ( druhu necham na doplnenie )
( ako vidite ide o bijekciu, co je nutna a postacujuca podmienka aby inverzna funkcia existovala!)
Ta sa vyjadri takto
( poznamenajte, ze grafy funkcii a su symetricke vzladom k priamke « prva osa » rovnice v orhonormalom repere roviny.
Děkuji za odpovědi.
Omlouvám se za špatně položené zadání. Chybí tam
Chtěl jsem jen vyjádřit z rovnice x a pak výsledek omezit o restrikci. Napadlo mě pro vyjádření x odmocnit obě strany, ale s tímto postupem neumím pracovat: Asi v té druhé straně bude obdoba známého vzorečku, ale nejsem si jist, jak by to vyšlo, možná něco jako a ani si nejsem jist, jestli by mi to pomohlo.
Přímo s bijekcí jsem ještě tak aktivně nepracoval. Ale mám v sešitě z jednoho předmětu napsáno:
L([a;b]) = [a - b; 3a + 2b]^T
-----------------
Určit inverzní matici mi nedělá problém. Ale inverzní matici k y = x^2 + x už asi nepůjde určit.
Zatím tedy v té bijekci nevidím, jak postupovat k tomu výsledku.
↑ Akraell: K vysledku mozes postupovat tak, ze si ho pozries o par prispevkov vyssie. Vanok ti to velkoryso cele vyriesil, zrejme si si to nevsimol :)
↑ vlado_bb:,
Pozdravujem.
No moj dokaz nie je uplny. Treba doplnit dokazy vsetkych mojych afitmacii.
Cize som dal pekny navod. No jeho odkopirovanie nestaci. To je nedostatocne....
↑ Akraell:,
Vsak urob dokaz podla navodu co mas vyssie. ↑ vanok:
A preco nepouzijes rovnost typu pri vyjadreni vzorca pre inverznu funkciu (taketo upravy su velmi oblubene stredoskolakmi a su povazovane za lahke) Ci nie?
↑ vanok:
Protože jsem středoškolák a ne z gymnázia. Alespoň jsem určitě nebyl v tak dobré střední škole. S touhle rovností se setkávám poprvé a nedivím se, že je mezi "středoškoláky" oblíbená, taky se mi hned zalíbila. Na střední jsme se jen učily počítat "pod-základní vzorečky a počítání" a pouze tak mechanicky, že jsem se nenaučil při počítání přemýšlet.
Děkuji za její ukázku.
pro druhou restrikci je to tedy:
To, že se mi objevilo před odmocninou by mi řeklo, že máme 2 restrikce a podle toho bych pak ještě dořešil, která restrikce to je. Tímto způsobem jsem řešil úlohy, které chtějí pouze najít inverzní funkci, aniž bych věděl o definičním oboru, monotonnosti atd. Pak bych řešil, jaká jsou pravidla rovnosti funkcí jako např. e^x = ln|x|.
Ten návod byla příznivější metoda, kdy se vlastně musí pořádně vyšetřit, jak se funkce zobrazí v grafu, jak je posunutá v ose x, zrychlená atd a podle toho zobrazit, posunout, zrychlit.... inverzní funkci. Pochopil jsem správně?
Kluc je v tom, ze vzdy ked pracujes z nejakou restrikciou musis ju pedandne popisat (Ako som to urobil vyssie ja) Inac nikto by neuhadol co chces povedat.
A treba mat vzdy na mysli, ze je mozne povedat ze existuje jej inverzna funkcie, len v pripade, ze je bijektivna.
To nie je vzdy lahke ukazat, ale ak budes poctivo podrobne studovat tvoje cvicenia mal by si to dokazat.
Tvoja posledna funkcia, ktoru si neuplne popisal je Tak ci tak komplikovana. O nej si pohladaj informacie na webe.
Tak dobre pokracovanie a vela uspechov.
Pozdravujem, pre istotu doplnim tu tebou uvazovanu restrikciu, ktory oznacim a jej inverznu funkciu
( analogicky ako tu ↑ vanok:)