Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 05. 2009 17:33

mommek
Reputace:   

tetiva

hoj, potrebuju pomoct :(

mam kruznici k a usecku |AB|. mam nakreslit tetivu XY v kruznici k, tak, aby:
|AB| = |XY|  a AB || XY

diky moc!

#2 17. 05. 2009 18:40

marnes

Re: tetiva

↑ mommek:Translace - posunutí ve směru úsečky AB a velikost AB. Tam kde nová kružnice protne původní, je bod X , no a pak zpět

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 17. 05. 2009 18:50

Ivana
Reputace:   32 

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#4 17. 05. 2009 19:09

svatý halogan
Reputace:   

Nějak naprosto nechápu zadání.

1) "usecku |AB|" - to není označení úsečky, ale její délky.

2) |AB| = |XY| - pokud se mají jejich délky rovnat, tak mám snad nekonečně mnoho tětiv.

3) AB || XY - udělám libovolnou rovnoběžku procházející kružnicí a splním zadání.

---

Takže bych asi rád viděl původní zadání.

#5 17. 05. 2009 19:15 — Editoval marnes (17. 05. 2009 19:16)

marnes

↑ svatý halogan:To zadání má dobře kromě toho tvého prvního dotazu. Má zadanou kružnici a úsečku AB o nějaké délce, předpokládám menší než je průměr( a nebo to má prodiskutovat)

Když udělá rovnoběžku, nemusí splnit velikost?

#6 17. 05. 2009 19:16

Ivana

↑ svatý halogan:Zdravím :-) ....zadání souhlasí ... viz M pro gymnázia str.142/4

#7 17. 05. 2009 19:17

Ivana

↑ marnes:Zdravím:-) ,
vždycky jsem o pár minut později :-( .
Ale zase se shodneme :-)

#8 17. 05. 2009 19:23

svatý halogan
Reputace:   

↑ marnes: ↑ Ivana:

Už magořím. Bral jsem to jako dvě tětivy. Proto jsem myslel, že u první sedí délka a u druhé jen směr. Proto mi to nedávalo smysl.

Jdu se zahrabat.

#9 17. 05. 2009 19:26

svatý halogan
Reputace:   

Takže chápu-li dobře (nějak nechápu ty vaše postupy, tak jsem si to z toho zkusil nějak dodedukovat):

Udělám rovnoběžku s tou úsečkou, která je daná. Tato rovnoběžka bude procházet středem kružnice. Pak na tuto rovnoběžku nanesu délku té úsečky. Na každou stranu od středu. Pak v těchto nově nalezených bodech udělám dvě kružnice o stejném poloměru, jako měla původní kružnice. Teď dostávám nějaké průsečíky, ve kterých už ty rovnoběžky sestrojím.

Tak?

(translaci jsem nikdy neuměl)

#10 17. 05. 2009 19:37

Ivana

↑ svatý halogan:...já bych postupovala takto :

Nejdřív sestrojím kružnici k´ na ní nanesla úsečku AB .. ( ta je tětivou kružnice k´)

Pak zvolím velikost posunutí lSS´l

Sestrojím kružnici k , která má poloměr stejný jako kružnice k´.

Úsečku AB posunu ... viz předešlý obrázek .. na kružnici k .. a tam, kde byl bod A je bod X , a kde byl bod B tam je bod Y.

#11 17. 05. 2009 20:13

marnes

↑ Ivana:Jsou dvě možnosti
1) Ivanina - nejdříve k dané úsečce sestrojím kružnici, aby AB bylo tětivou a pak tětivu posunu, nebo
2) posunu kružnici o směr a délku AB a tím najdu bod Y a pak zpět - postup můj. V obou případech jde o využití posunutí

#12 17. 05. 2009 23:06

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Možná by to chtělo ještě nějakou diskusi. Ve "většině" případů (z hlediska toho, co se vlastně očekává) existují právě 2 tětivy splňující zadání - to pokud je |AB| menší než průměr k. Pokud je stejný, tak existuje jen jedna taková tětiva, a pokud je větší, tak taková tětiva neexistuje.

Jinak já bych prostě postupoval posunutím kružnice k daným úsečkou AB (libovolně orientovanou). Průsečíky k s jejím obrazem představují krajní body hledaných tětiv (ovšem každý pro jinou tětivu).

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#13 18. 05. 2009 12:26

mommek
Reputace:   

Ja to udelal takhle nakonec:

nakreslil jsem usecku AB, vedle kruznici k.
vzal jsem polomer kruznice k do kruzitka, a v bode A a v bode B jsem nakreslil k1 a k2 ... nad useckou AB se mi ty dve nove kruznice protinaji a v tom bode jsem udelal kruznici k' (taky o tom samem polomeru) ... kruznice k' mi protina kruznice k1 a k2 v bodech, ktere kdyz spojim, mam tetivu ktera ma stejnou delku usecky AB a je || ... pak ji jenom prenesu na puvodni kruznici k

Zápatí