Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám vyřešit tento úkol: Napište parametrickou rovnici ró kolmou k rovině alfa : 2x+3y-z-4=0 a obsahující přímou p: x-3y+z=2, x+y-3z+3=0, se kterým si ale opravdu nevím rady. Taky mě napadlo, že taková rovina neexistuje. Je to možné?
Děkuji.
↑ damib:
Podľa mňa cez priamku sa dá vždy viesť rovina kolmá k danej rovine.
Načo priesečník? Napríklad - potrebuješ 1 bod hľadanej roviny a ten priesečník by to mohol byť. A upresníš si vzájomnú polohu priamky a danej roviny.
Ďalej potrebuješ 2 vektory ležiace v hľadanej rovine tak, aby hľadaná rovina bola kolmá k danej.
↑ damib:
Tu sa kompletné riešenia neposkytujú.
Hľadaná rovina má byť kolmá na danú, takže normálový vektor danej roviny je jeden zo smerových vektorov hľadanej roviny.
Druhý vektor môže byť smerový vektor danej priamky, lebo priamka leží v hľadanej rovine. Ďalší postup bude závisieť od toho, či ste sa učili robiť vektorový súčin vektorov.
Takže pokud to dobře chápu, tak mám vzít vektor té roviny a přímky, udělat vektorový součin, abych získal normálový vektor, a pokud je tento normálový vektor za pomocí skalárního součinu kolmý k vektoru té roviny, tak mám vlastně kolmou rovinu s parametry, které má mít?
Vyšlo mi už, že obecná rovnice té roviny by byla -4x+4y+4z-2=0. Díky za pomoc. Chybu jsem dělal v tom, že jsem byl prostě líný a zadával vektorový součin do kalkulačky, jenomže jsem si nevšiml, že prohazuje písmenka i,j,k.