Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, máme na zkoušce příklad, kde jsou dvě funkce. Jedním z úkolů je nalézt, kde se křivky navzájem protínají.
Funkce jsou zadány f(x)=(x-4)^2 a g(x)=ln(x)
Když chci zjistit průsečíky, tak pokud vím mám vypočítat rovnici f(x)=g(x), čili (x-4)^2=ln(x)
Jak z tohohle spočítám x? Zkoušel jsem na to přijít ale nejde mi to :(

A úpravy typu prevod oboch strán rovnice do exponenta vhodnej exponenciálnej funkcie resp. do argumentu logaritmu s vhodným základom ste preberali?
Z prostosti exponenciálnej/logaritmickej funkcie plynie:
Plus ešte využiť vlastnosť, že exponenciálna a logaritmická funkcia so zhodnými základmi sú navzájom inverzné :-)
↑ yolo420:
Dobrý den.
Tak tohle nejde spočítat jedoduše. Řekl bych - udělat si realistický náčrtek obou grafů a uplatnit některou z numerických metod.
To, co jsem zde obdrzel, se neda povazovat za rady. Nic noveho jsem se nedozvedel. Ve spouste temat vidim, ze to lidi i vypocitaji. Me by uplne stacilo slovne popsat, jak odstranim ten logaritmus. To snad nemuze byt tak slozite. Prosimvas smilujte se nekdo.
↑ yolo420:
Uvedená rovnice vypadá jednoduše, ale zřejmě jste se sám přesvědčil, že z ní proměnnou x nevyjádříte.
Pokud je její zadání správné a potřebujete dostatečně přesná řešení, je možno použít iterační metody. Podle Vaší reakce na tento návrh tak zřejmě nesoudíte, jiný vhodný postup neznám.
Zadneho Taylora jsme nebrali, to by melo jit i nejak jednoduseji, jsem na ekonomce, ne na technickem oboru :D Ale nevadi, jsou tam jine priklady ktere ovladam lepe, dekuji i tak. Ale chtel bych se zeptat, pokud mam ten samy typ prikladu, a chci opet spolecne pruseciky, tak jak z tohoto dostanu obe x? ![kopírovat do textarea $[x-\frac{\prod_{}^{}}{2}]^{2}-\frac{\prod_{}^{2}}{4}=\sin x$](/mathtex/65/654384dcdba416f96a2b774d83f1145d.gif)
Zkousel jsem tu levou stranu pocitat jako kvadratickou rovnici, a ty dva koreny pak pres sin^-1 na kalkulacce zpetne dopocitat, abych dostal ty pruseciky. Ale koreny leve strany nevysly jako cisla mezi (-1,1) takze kalkulacka haze math error a ja jsem opet bezradny. Existuje nejaka finta jak se zbavit toho blbeho sinu?
↑ yolo420:
tohle je jednoduché - stačí si načrtnout grafy a podívat se
↑ zdenek1:
Jo mate pravdu je to lehke, uz mi to nejak nemysli. Dekuji. To s tim logaritmem by me ale opravdu zajimalo. Budu se muset zeptat ucitele. Jsem zvedav, co mi rekne :D
↑ yolo420:
Určitě nejste sám, kdo je zvědavý. Bylo by dobré tu k tomu pak něco napsat.
↑ yolo420:
No.
Okopírovala by som nejaký graf funkcie y=ln x a do tej istej karteziánskej sústavy by som narysovala graf funkcie y=(x-4)^2
Podľa WA to vyjde cca 2,95..... a 5,2.....
Zadanie nie je vypočítaj, ale zisti... a presnosť daná nie je :-D

↑ misaH:
No, zisti alebo vypočítaj...skúsenosť mi hovorí, že kantori medzi týmito dvoma termínmi nerobia rozdiely.
Každopádne múdrejší budeme až potom, čo zadávateľ podá raport z konzultácie so svojím vyučujúcim :-)
Oba dva koreny lze nalezt jako pevny bod funkci

Lze ukazat, ze obe dve funkce jsou kontrakce a Banachova veta o pevnem bode dava koreny

Tyto koreny lze celkem lehce spocitat na kalkulacce, postaci par iteraci kolem pevnych bodu.