Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

mohl by mi někdo prosím pomoct rozložit na součin tenhle mnohočlen ?
+(a-3)x+2(1-a)
Ahoj ↑ hubert1456:,
Navod.
Mozes vyriesit najprv parametricku rovnicu
a to potom vyuzit a tvoj rozklad.

nejak nechapu co mi tu radíte ... potřebuju aspoň poradit první krok pak se možná chytím
Mala pomoc.
Jeden koren rovnica je x=2. A druhy?

Toto je kvadratická rovnica s parametrom.
Dá sa nájsť jej riešenie a v tom prípade sa dá trojčlen na ľavej strane rozložiť na súčin (to čo potrebuješ) v podobe
x_1 a x_2 sú riešenia (korene) tej kvadratickej rovnice.
Tá sa dá riešiť napríklad cez diskriminant.
V podstate túto radu si dostal.
Možno ale lepšie by bolo doplniť výraz naľavo do štvorca a následne podľa vzorca vyrobiť súčin
Tak hneď dostaneš požadovaný rozklad a žiadnu rovnicu riešiť v tom prípade nemusíš.

já vím že výsledek má být
... už se mi jednou podařilo dostat se k pravé části ale ta levá mi zas vyšla ůplně jinak ... takže nevím
co myslíš tím doplnit do čtverce?
↑ hubert1456:
Řekl bych, že to není správně. Viz ↑ vanok:
↑ hubert1456:
Ahoj.
Ak ti to nič nehovorí, ja ti to ťažko vysvetlím...
Napríklad (ale samozrejme, tu sa dá rozklad urobiť okamžite vynímaním):

eh... mohl by mi někdo teda prosím říct jak se z
udělá
pokud možno co nejvíc polopatě abych to byl schopen vstřebat i já ? ten výsledek je napsanej v učebnici ... to co jsem sem dal posledně je výsledek minulého příkladu sry moje chyba
↑ hubert1456:

Jednodušeji to neumím

↑ zdenek1: dík toto sem potřeboval :)
↑ hubert1456:
Samozrejme, že toto si potreboval, keď ti to zdenek1 vyriešil... :-D
Ale tak keď myslíš, že to je to pravé orechové...
Tak ono to často pomůže. Pokud mám řešit X takových příkladů, tak si nechám dopodrobna vyvsětlit jeden složitější, kde uvidím všechny principy a pak jen z něj odvozuji a postupně se učím. Pokud to měl za domácí úkol anebo si to procvičuje sám pro zábavu - kdo ví. Koneckonců teď ví, jak se to počítá a vidí, jak a proč to tak je. Metodu si zapamatuje a příště ji použije.
Vím, že by se zde neměly příspěvky přímo řešit (říct výsledek), ale někdy je dobré znát příklad, postup a výsledek a pak docházet na to, proč se udělala daná operace a co by se stalo, kdyby se neudělala. :)
Pozdravujem.
Poznamka.
Treba asi pripomenut, ze ina mozna metoda, je najprv vyriesit rovnicu
vdaka jej diskriminantu a potom vdaka tomu faktorizonat vyraz
.