Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Napadla mě taková zajímavá "blbůstka".
Řeknu-li, že člověk a vše na Zemi má vůči "vesmíru" rychlost, kterou obíhá Země kolem slunce tj. 30 km/s (Je mi jasný, že rychlost oběhu nebude vždy stejná - Přísluní a Odsluní). Rychlost, kterou se pohybuje sl. soustava, galaxie atp. zanedbám. Z tohoto tedy mohu říct, že pokud vesmírná raketa bude startovat ve směru letu Země, tak vlastně zrychluje, tedy zvyšuje svojí rychlost + těch 30 km/s, kterou má od Země. Jak to ale bude, když budu dodávat pohybovou energii raketě v proti směru oběhu Země? Bude raketa vůči mě (jako pozorovatele) zrychlovat, ovšem vůči Zemi zpomalovat?
Možná to je jasná věc, možná je to "blbost", ale rád bych slyšel něčí názor :)
Děkuji
Ono totéž platí i pro rotaci Země. Nejlevnější způsob, jak dostat družici na oběžnou dráhu je, odstartovat z rovníku, východním směrem.
No a totéž platí pro opuštění Země: Když by raketa odstartovala proti směru oběhu, je to jako když by zahájila "přistávací manévr" na slunce. Prostě jen sníží svou oběžnou rychlost.