Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 01. 2018 15:54

Morgan1
Pozice: Student
Reputace:   

Oběh Země a pohybová energie rakety

Ahoj. Napadla mě taková zajímavá "blbůstka".
Řeknu-li, že člověk a vše na Zemi má vůči "vesmíru" rychlost, kterou obíhá Země kolem slunce tj. 30 km/s (Je mi jasný, že rychlost oběhu nebude vždy stejná - Přísluní a Odsluní). Rychlost, kterou se pohybuje sl. soustava, galaxie atp. zanedbám. Z tohoto tedy mohu říct, že pokud vesmírná raketa bude startovat ve směru letu Země, tak vlastně zrychluje, tedy zvyšuje svojí rychlost + těch 30 km/s, kterou má od Země. Jak to ale bude, když budu dodávat pohybovou energii raketě v proti směru oběhu Země? Bude raketa vůči mě (jako pozorovatele) zrychlovat, ovšem vůči Zemi zpomalovat?

Možná to je jasná věc, možná je to "blbost", ale rád bych slyšel něčí názor :)

Děkuji

#2 26. 01. 2018 18:24

edison
Reputace:   47 

Re: Oběh Země a pohybová energie rakety

Ono totéž platí i pro rotaci Země. Nejlevnější způsob, jak dostat družici na oběžnou dráhu je, odstartovat z rovníku, východním směrem.

No a totéž platí pro opuštění Země: Když by raketa odstartovala proti směru oběhu, je to jako když by zahájila "přistávací manévr" na slunce. Prostě jen sníží svou oběžnou rychlost.

Zápatí