Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
Mohu poprosit o pomoc s vyčíslením teto rovnice?
Sloučenina C6H5-Ch
Ch-CH3 se oxiduje ve vodné emulzí manganistanem draselným v přítomnosti KOH, vzniká benzoan sodný, octan draselný a oxid-dihydroxid manganičitý
↑ krofto: Ahoj, nech sú prítomné molekuly
C6H5-CH=CH-CH3
KMnO4
KOH
H2O
C6H5COOK
CH3COOK
MnO(OH)2
potom, aby platil ZZHmoty, bude
3 C6H5-CH=CH-CH3 + 8 KMnO4 +6 H2O <=> 2 KOH + 3 C6H5COOK +
+ 3 CH3COOK + 8 MnO(OH)2
vadí mi však, že KOH "vyšlo" na pravej strane :-(

↑ pietro:
Asi vidím problém - v zadaní je medzi produktmi benzoán sodný, ale vy uvažujete benzoán draselný. A vôbec, medzi reaktantmi mi chýba zložka, ktorá obsahuje sodík!
Napadlo mi, že sa zadávateľ pomýlil a miesto draselného hydroxidu mal byť v reakcii prítomný hydroxid sodný. Potom by to snáď malo ísť vyčísliť...
↑ Ferdish:Ahoj ďakujem pekne za Tvoju reakciu, skúsim to tak ako si navrhol. Keď si však predstavíme čo ešte všetko sa v tej zmesi môže nachádzať, (rôzne stabilné ióny, karbox.kyseliny a pod.), tak to bude riadna "protoplazma".
↑ pietro:
Zdravím,
tohle je chemický nonsens. Nelze vedle sebe mít v reaktantech kyselinu a zásadu. Vaše rovnice nedává smysl.
Když je nějaká reakce "v přítomnosti KOHh, neznamená to, že nutně musí v reakci být KOH. Je třeba zásadité prostředí kvůli tomu, aby neběžela reakce až na Mn2+.
To, že KOH "vychází" napravo, nevadí.