Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, pomůžete mi prosim s vyřešením této slovni úlohy? Nevím si s ní rady..
Tričko bylo zlevněno o 20%,takže tři trička stojí po slevě dohromady jen o 100Kč více, než stala dohromady dvě tricka před slevou. Kolik stalo jedno tricko před slevou?
↑ Jacob5007: Nech
je povodna cena tricka. Aka je cena jedneho tricka teraz?
↑ Vilak:
3X=2X +100
X=100
Mě dělá problém u tohoto příkladů že nevím jak si sestavit rovnici. Mám to teď správně? Zkoušel jsem si náhodně domyslet čísla a přisel jsem na to,že cena původního trička je 250 (2x250 je o 100 menší než 200x3).. Ale vím že to není správně prijit na výsledek tím že si to budu domyslet.. Chci přijít na to jak se to dá vyřešit z matematického hlediska
V této rovnici jsi ukázal, že cena zlevněného trička (X) je rovná ceně trička před slevou (zase X).
Když je tričko zlevněno o 20 % (tedy je zlevněno 20 % z každého X), kolik bude X na levé straně?
↑ Jacob5007: Nech
je povodna cena tricka. Aka je cena jedneho tricka teraz?
↑ Vilak:
0,2X krát 3X = 2X + 100?
↑ vlado_bb:
Děkuji za pomoc ale vubec se nechytam, nevím jak si to zapsat :(
↑ Jacob5007: To ale nema nic s matematikou, na to staci zdravy rozum. Skusil si porozmyslat?
↑ vlado_bb:
Noo jak píšeš otázku kolik je puvodni cena tricka tak já vím už teď že je to 250 ale já jsem k tomu došel tak že jsem si vymyslel náhodně čísla až mi to potom vyšlo. Bohužel ale nevím jak si to rozepsat a vypočítat to
↑ Jacob5007:
Ne. Nové tričko stojí X, zlevněné tričko je o 20 % levnější, tedy stojí 80 % ceny z původního trička. Pravou část rovnice máš dobře. Teď musíš přijít na to, jak má vypadat ta levá. Jak vyjádříš 80 % z X? Pak to jen vynásob 3 (protože máš 3 trička).
↑ Jacob5007:
Keď tričko zlacnie o 20%, koľko percent pôvodnej ceny má zlacnené tričko?
A tri zlacnené tričká?
Tvoja rovnica by bola dobrá, keby výsledná cena bola 20% pôvodnej ceny. Ale 20% je zľava.
↑ Jacob5007: Toto ma zacina zaujimat. Si na strednej skole a chces povedat, ze ak tovar stal 500 Kc a cena bola znizena o 20%, tak nevies, kolko stoji teraz? Naozaj je to tak?
Pre ostatnych - myslim, ze ak neprekoname tento problem, je zbytocne ist dalej.
↑ vlado_bb:
:-)
Percentá sa učia vtedy, keď ešte (niektorí - a nie je ich málo) žiaci nedokážu danú problematiku pochopiť. Môžeš vysvetľovať, kresliť, ukazovať, dávať konkrétne úlohy z ich školského prostredia... Je to rozsiahla a vôbec nie jednoduchá téma - nech si o tom myslí kto chce čo chce.
Na strednú sa dnes nedostane málokto. Stredná škola je každá škola po základnej. No a kto to na základnej nepobral, tak pravdepodobne na strednej mu to stále nič hovoriť nebude. (Aj keď zadávateľ bol možno len nepozorný - a imponuje mi, že sa to zrejme naučiť chce, aj keď možno len kvôli známke.) Sú aj iné matematické témy, sú aj iné témy než matematické...
Učím dve triedy. V jednej z kontrolky vytvorenej zo slovných úloh na percentá priemer 3,4 a v druhej 2,1.
↑ misaH: No dobre, co si ale takyto clovek mysli o tovare, ktory stal 500 a zlacnel o 20 percent? To sa mi zda natolko prirodzena schopnost dusevne zdaveho cloveka, ako pouzivanie vytahu alebo automatu na cestovne listky.
↑ vlado_bb:
A vidíš - nie je... :-D
Ten človek tú novú cenu vidí - a rozumieť percentám kvôli tomu nepotrebuje.
Tí, čo to potrebujú chodili do tej triedy s priemerom 2,1 :-D
Alebo používajú kvalitný softvér.
No a zadávateľ si podľa mňa veľmi šikovne pomohol... :-)
To vlastne znamená, že tomu v konkrétnosti rozumie, čo povieš?
↑ misaH: Ano, v obchode vidi aj novu cenu, ale chces povedat, ze ak by vedel, ze nieco stalo 500 a zlacnelo o 20 percent, tak by nemal ani len tusenia, kolko to teraz stoji? Mne sa predpokladat nieco take o gramotnom cloveku zda doslova urazlive ... Idealne by bolo, keby sa vyjadril Jacob5007.
Teraz si uvedomujem, z coho prameni moja zdanliva neochota vysvetlovat tu na fore uplne detaily. Ja nechcem zadavatelov urazat :)