Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
maturuju ze školní matematiky a mám tam spoustu příkladů, u nichž si nemohu ověřit postup nebo výsledek.
Chtěl bych se vás zeptat, jestli je postup řešení a možná i výsledek tohoto příkladu správně...
Jestli vůbec tahle možnost na fóru je.
Jedná se o příklad 2 s bodem na hlavní silnici.
Zjistil jsem si velikost strany AB pomocí vrchního pravoúhlého trojúhelníku, poté jsem si udělal funkci y, jako součet přepon ve dvou trojúhelnících, jeden BDX a jeden APX. Kde jedna odvěsna trojúhelníku APX je 1,3 a druhá 1,2-x (1,2 je velikost strany AB z předchozího výpočtu). První odvěsna trojúhelníku BDX je 0,8 a druhá x. Tuto funkci jsem derivoval a zjistil jsem, kde má funkce bod podezřelý z extrému (položením derivace rovnu nule). Vyšlo mi, že je to v x=6/5, což je 1.2, takže bod X=bod A. Je to tak?
Děkuji moc.

↑ Matezu:
Ne to není dobře
Řešíš toto:
Tuto funkci musíš zderivovat a derivaci položit nule
Mělo by Ti vyjít:
Viz
Toto
Edit: Výpočet v příspěvku nade mnou je jednodušší.
Zdravím bratře.

↑ Honzc:
Děkuji moc, elegantní jak prase, kéž bych to byl taky schopen vidět :)
Děkuji oběma, chybu jsem si uvědomil, k výsledku jsem se dostal, ovšem mnohem delší cestou než Honzc.