Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřeboval bych trochu nápovědu a osvětlení určitých věcí, u kterých si nejsem jistý.
Zadání je následující:
Podmínka - 
Dostal jsem se k tomuto kroku - 
Další krok by tedy byl 
Constanta mi tedy vyjde
- předpokládám, že tenhle krok už je špatný, nebo je to stále správně a řešením je pak
?
Poté tu mám rovnici, s kterou si opravdu moc nevím rady a kdyby mi někdo dal nějaký odkaz na postup, jak to dát do kupy, tak bych byl moc rád.
s podmínkou 
No a poté jeden příklad s limitou. Vypočítejte limity funkce v bodech, ve kterých není definovaná a v nevlastních bodech. 
Předpokládám, že se tím myslí, že limita tedy směřuje k dvojce. Potom ta limita ale neexistuje. Co se tím míní, že mám s příkladem udělat?
Snad to tu od někoho poberu. :-)
Díky
↑ Mavic:
Dobrý den.
- Jak u prvního příkladu dopadla zkouška?
- Rovnice ve druhém příkladu je stejného typu jako rovnice v prvním příkladu.
- Limita nikam nesměřuje. Mají se spočítat limity pro
.
Asi mám hloupou otázku, ale jak se provádí zkouška?
Ten druhý příklad mi tedy vyjde následovně:
Po použití substituce a dalších úkonů mi vyjde:
(Jde mi o to, jestli tento krok je ještě správně či se pletu, když do tohoto kroku dosadím podmínku a vyjádřím si z toho C jako nějaký zlomek.
Děkuji
↑ Mavic:
Zkouška - vypočítanou funkci a její derivaci dosadit do původní rovnice (obě její strany se musí rovnat) + ověřit, zda y(4) = 0.
Druhý příklad - výsledek není správně.
Limity v nevl. bodech - podle uvedeného těžko soudit která je která, ale min. jedna není správně.
Edit - pozdě, ale nechám to.
Edit1 - ještě doplním: Odkaz
Prosím Vás to je pěkné, že mi napíšete, že výsledek není správně, ale nemůžete mě prosím nějak nasměrovat? Pokouším se o tu zkoušku, ale nevychází mi, takže buď ji dělám špatně, nebo mám špatně výsledek. Nebo obojí.
V tom případě musím mít někde chybu v té integraci.
↑ laszky: - Děkuji, už jsem to pobral. :-)
↑ Jj: - Podle uvedeného to je tedy
po vytknutí
, tedy mi vyjde v nevlastních bodech jednička po dosazení + i - nekonečna. To jsem doufám pochopil. :-)
S tou rovnicí si ale pořád nevím rady..
↑ Mavic:
Řekl bych, že počítání "naslepo" bez vlastní kontroly (min. srovnání s výsledky) je docela ztráta času. Proto ji zdůrazňuji.
K prvnímu příkladu:
Řešení má splňovat podmínku: y(0) = 4 (tzn. pro x = 0 má být y = 4).
Tu očividně nesplňuje, takže dotaz na jeho správnost je zbytečný.
Mezivýsledek
taky nevyhoví zkoušce, takže není správný a někde před ním je chyba. Postup integrace rovnice
konkrétně neuvádíte, takže bych mohl jen hádat, kde asi.
Ke druhému příkladu:
U posledního kroku nevychází zkouška (ani nesouhlasí s výpočtem WA v doplněném odkazu) ---> je špatně.
Vámi uvedený předchozí krok (po opravě zřejmých překlepů)
je v pořádku. Lze přímo integrovat
atd.
Máte pravdu, špatně jsem tu podmínku opsal. Každopádně děkuji za nápovědu, už jsem se k tomu dopracoval. Taky mi nějak vypadlo to pravidlo na logaritmy. Vypočítal jsem už oba.
Ještě jednom děkuji.
Stránky: 1