Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 02. 2018 12:08 — Editoval RuzejjurFjFi (09. 02. 2018 13:00)

RuzejjurFjFi
Zelenáč
Škola: ČVUT Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská
Pozice: Student - První ročník
Reputace:   

Matematická analýza Supremum a infinimum prázdné množiny (v R)

Zdravím,
píši tento krátký dotaz, protože jsem ho nemohl nikde na této stránce nalézt doufám, že jsem se nepřehlédl a jsem první kdo se na takovou věc ptá.
Dotaz je spíše pro zajímavost: Hodnoty suprema prázdné množiny $(- \infty)$ a
infinima prázdné množiny  $(+ \infty)$ jsou dány jednoznačně a definujeme: Infinimum prázdné množiny $(\forall x \in \emptyset)(+ \infty \le  x)$ --> $+\infty$ je dolní zavora. Toto platí, protože tvrzení o každém neexistujícím prvku platí (žádné $x\in \emptyset $ neexistuje) . A také:
$(\forall \alpha \gg +\infty)(\exists x\in \emptyset)(x\ll \alpha)$ --> Nic vetšího dolní závorou není. Toto také platí protože, každé tvrzení o neexistujícím prvku platí (žádné $\alpha \gg +\infty$ neexistuje) analogicky pro supremum.
Otázka je: Jak to, že existuje právě jedno takové infinimum (plyne z věty o exitenci právě jednoho takového infinima), když po dosazení $(-\infty)$ (dosadím to téže definice) místo $(+\infty)$, toto tvrzení také platí(nebo mi to aspoň tak přijde). (Prosím o pomoc pouze s infinimem, protože supremum je analogické).
Toto je můj první příspěvek na tuto stránku, snad jsem nepřehlédl žádná pravidla.

Vřele děkuji za odpověd,
RuzejjurFjFi

#2 09. 02. 2018 13:27

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Matematická analýza Supremum a infinimum prázdné množiny (v R)

↑ RuzejjurFjFi: Ak teda pracujeme v rozsirenej mnozine realnych cisel, tak $-\infty$ sice je dolnym ohranicenim prazdnej mnoziny, ale nie najvacsim. A nic si neporusil, toto je presne typ otazky, ktore su tu vitane (na rozdiel od "vyrieste mi *****, ja s tym neviem pohnut").

#3 09. 02. 2018 13:32

misaH

Re: Matematická analýza Supremum a infinimum prázdné množiny (v R)

Zápatí