Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
píši tento krátký dotaz, protože jsem ho nemohl nikde na této stránce nalézt doufám, že jsem se nepřehlédl a jsem první kdo se na takovou věc ptá.
Dotaz je spíše pro zajímavost: Hodnoty suprema prázdné množiny
a
infinima prázdné množiny
jsou dány jednoznačně a definujeme: Infinimum prázdné množiny
-->
je dolní zavora. Toto platí, protože tvrzení o každém neexistujícím prvku platí (žádné
neexistuje) . A také:
--> Nic vetšího dolní závorou není. Toto také platí protože, každé tvrzení o neexistujícím prvku platí (žádné
neexistuje) analogicky pro supremum.
Otázka je: Jak to, že existuje právě jedno takové infinimum (plyne z věty o exitenci právě jednoho takového infinima), když po dosazení
(dosadím to téže definice) místo
, toto tvrzení také platí(nebo mi to aspoň tak přijde). (Prosím o pomoc pouze s infinimem, protože supremum je analogické).
Toto je můj první příspěvek na tuto stránku, snad jsem nepřehlédl žádná pravidla.
Vřele děkuji za odpověd,
RuzejjurFjFi
↑ RuzejjurFjFi: Ak teda pracujeme v rozsirenej mnozine realnych cisel, tak
sice je dolnym ohranicenim prazdnej mnoziny, ale nie najvacsim. A nic si neporusil, toto je presne typ otazky, ktore su tu vitane (na rozdiel od "vyrieste mi *****, ja s tym neviem pohnut").
↑ vlado_bb:
:-)
Stránky: 1