Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o radu. Znám součin, kterým je pětimístné číslo a potřebuji zjistit oba činitele. Jde mi o to, aby činitelé byly trojciferné číslo beze zbytku. Jediné co mě napadlo je odmocnina, ale tam je bohužel skoro vždy desetiná čárka. Děkuji za odpovědi.
Asi bych to delal tak ze bych zkusil jestli to je delitelny dvema, trema, deseti... pokusil bych se to rozlozit na mensi cisla. Ty pak muzes roznasobit abys dostal dve trojciferny cisla.
Jinak tomuhle problemu se rika factorizace, anglicky factorization, tak muzes zkusit vygooglit jestli exituje lepsi postup.

↑ ggwwaarr:
Rozlož číslo na součin prvočísel a pak zpětně na součin dvou trojciferných čísel.
Tedy pokud to půjde.
Např. číslo 32586 jde rozložit na součin prvočísel: 2*3*5431 a z tohoto už 2 trojciferná čísla nesložíš.
Číslo 78325 = 5*5*13*241 = 325*241 = 78325

↑ ggwwaarr:
Hezký video, to jsem neznal :-) Jen bych chtěl vidět, jak tim někdo bude počítat třeba 769 x 987 :-)

Doufám že vložením odkazu nedělám něco proti pravidlům fóra.
Jestli ano, prosím o smazání a velice se omlouvám moderátorům, ale v pravidlech jsem to nenašel
V klidu, zdejší moderátoři jsou děsně pohodoví týpci ;-).
Stránky: 1