Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, zda při dokazování derivace konstanty vzniká v poslední části důkazu neurčitý výraz :
,
nebo nikoli:
Je mi jasné, že pro je limita , plyne to i ze smyslu derivace jako směrnice tečny, kdy je sklon (strmost, rychlost změny) konstantní funkce nulový.
↑ BobMarley:
Ahoj. Žádný neurčitý výraz tam nevzniká (EDIT: postupujeme-li správně). Správný výpočet je
,
tj. úloha je převedena na limitu z konstatní funkce, speciálně z funkce konstatně rovné nule.
↑ Rumburak:
díky za odpověď.
První krok po zadání limity je dosazení do limity, pokud se čitatel limitně blíží 0, a současně jmenovatel blíží 0, pak se jedná o neurčitý výraz. Neodpovídá to tedy tomuto případu?
↑ kajbl:
Jenže čitatel se neblíží k nule, čitatel je nula (i když jmenovatel nula nebude, bude jen "blízký nule"). Takže pro všechna x, v okolí x0 bude výsledek přesně nula.
Já teda nevím přesně, co se myslí tím "neurčitým výrazem", vždycky jsem se s tím setkal v situaci, kdy ani čitatel, ani jmenovatel nebyly rovné nule v okolí toho bodu, kde počítáme limitu. Jestli se za neurčitý výraz považuje i 0/f(x) je asi věcí dohody.
Což mě ovšem přivádí na myšlenku, jaká by byla (a jestli ji vůbec lze určit) limita výrazu
↑ MichalAld:
Ano, myslím, že s vámi souhlasím. O neurčitý výraz se podle mě také jednat nebude, protože čitatel je identicky roven nule a jmenovatel se neomezeně blíží nule. Proto budeme ve výpočtu pokračovat přesně tak, jak píše Rumburak.
Kdyby se podle mě jednalo o věc dohody a opravdu bychom uvažovali, že se jedná o neurčitý výraz, pak bychom danou limitu nedokázali určit (?), protože kdybych použili L´Hospitalovo pravidlo, pak by se jednalo o definici kruhem.
Co se týče Vaší limity, tak si myslím, že limita nelze určit, protože v tomto případě nenarážíme na neurčitý výraz v limitním smyslu ale na nedefinovaný výraz v algebraickém smyslu -> 0/0 = NAN.
↑ BobMarley: Staci sa pozriet na definiciu limity a uvedomit si, ze sa v nej hovori o PRSTENCOVOM okoli prislusneho bodu. Teda ziadne neurcite vyrazy, ziadne "blizenie sa k nule". Ide o podiel nuly a nenuloveho cisla, nic viac.
↑ MichalAld: Nejde o algebraicky vyraz, ale o akysi obrazok :) Rovnako dobre by sme sa mohli pytat na a za tym obrazok nosorozca.
vlado_bb napsal(a):
↑ MichalAld: Nejde o algebraicky vyraz, ale o akysi obrazok :) Rovnako dobre by sme sa mohli pytat na a za tym obrazok nosorozca.
Já to nerozporuji, ale jak se to (tak na první pohled) pozná, že to není výraz, ale něco jako nosorožec?
↑ MichalAld: V tomto pripade podla nuly v menovateli. Vyraz predstavuje realne cislo iba pre .
↑ BobMarley: Ak chceme uvazovat o , tak musi byt zobrazenie a hromadny bod jeho definicneho oboru. Ak aj nazveme obrazok nejakym vznesenym nazvom (napriklad neurcity vyraz), zobrazenie s hromadnym bodom definicneho oboru tym z neho neurobime.
↑ vlado_bb: Jdi laskavě někam s těma "obrázkama" a používej zavedenou matematickou terminologii, tj. "neurčitý výraz".
↑ Stýv:,↑ vlado_bb:
bavíme se o derivaci konstanty nebo o limitě MichalAld, tj ?
V tom druhém se podle mě nemůžeme bavit o limitě funkce, protože se vůbec o funkci nejedná (tj. souhlasil bych s vlado_bb, jen bych výraz nenazýval neurčitý ale nedefinovaný).
↑ BobMarley: Přesně tak, nejedná se o funkci, ale o neurčitý výraz. Viz např. http://www.ucebnice.krynicky.cz/Matemat … vyrazy.pdf
↑ Stýv:
Moc se mi nelíbí v tomto případě termín neurčitý výraz . Protože čitatel je identicky roven nule, stejně tak jmenovatel.
Takže daný výraz není algebraicky definovaný. Proto bych spíše opravdu volil termín nedefinovaný.
Protože o neurčitý výraz se jedná v případě, že , tj. čitatel a jmenovatell se pouze blíží hodnotě 0.
Na druhou stranu: danou limitu můžeme chápat jako podíl dvou konstantních funkcí (třebaže nulových). Potom bych se zase přikláněl k termínu neurčitý výraz.
Viz má otázka na začátku.
v tomto případě mě nenapadá, jak limitu vypočítat. Můžeme ji určit pouze pomocí úvahy viz vlado_bb
vlado_bb napsal(a):
↑ BobMarley: Staci sa pozriet na definiciu limity a uvedomit si, ze sa v nej hovori o PRSTENCOVOM okoli prislusneho bodu. Teda ziadne neurcite vyrazy, ziadne "blizenie sa k nule". Ide o podiel nuly a nenuloveho cisla, nic viac.
↑ BobMarley:
Moje představa o tom, co je v teorii limit neurčitým výrazem, je následujíci:
Když k výpočtu limity tvaru např.
, kde jsou vhodné funkce,
nestačí znát limity , (a "dosadit" je
do funkce ).
↑ Rumburak:
Nevím, zda je šťastné pokoušet se definovat něco jako "neurčitý výraz". Připadá mi to velmi subjektivní. Zkus například pozorovat funkce F(x,y)=sqrt(x-y), f(x)=x^4, g(x)=x^2 (snad se dají tyto funkce považovat za vhodné) a polož a=0.
↑ Rumburak:
Máte pravdu, našel jsem na anglické wikipedii definici od Moigna, který říká něco v tomto smyslu:
Pokud po dosazení do předpisu limity vznikne výraz, pak tento výraz je neurčitý, jestliže neposkytuje dostatek informací k určení limity.
A v případě derivace konstanty, dostatek informací k určení limity máme. Proto se nejedná o neurčitý výraz.
Souhlasíte?
BobMarley napsal(a):
↑ Rumburak:
Máte pravdu, našel jsem na anglické wikipedii definici od Moigna, který říká něco v tomto smyslu:
Pokud po dosazení do předpisu limity vznikne výraz, pak tento výraz je neurčitý, jestliže neposkytuje dostatek informací k určení limity.
A v případě derivace konstanty, dostatek informací k určení limity máme. Proto se nejedná o neurčitý výraz.
Souhlasíte?
Už dlouho jsem horší radu pro výpočet limit nečetl (samozřejmě za to neodsuzuji tebe). To poukazuje především na fakt, že informace na Wikipedii je nutno brát se značnou rezervou.
↑ BobMarley:
Pokud to říkají vyučující vysokých škol, není to lichotivé zjištění. Výše Rumburakovi dávám jistý velmi snadný případ. Tedy ještě jednou.
Vypočti limitu
↑ Marian:
Ještě k neurčitým výrazům, zde například Wolfram uvádí definici takto:
http://mathworld.wolfram.com/Indeterminate.html
Pokud jsem si ji dobře vyložil, tak říká něco podobného.
K Vaší limitě:
Po dosazení vyjde 0 (limita komplexní funkce).
Oním dosazením do limity funkce, vlastně říkáme, že funkce je na okolí bodu spojitá, a proto je limita funkce v bodě rovna funkční hodnotě.
Ovšem tato uvažovaná reálná funkce není na okolí bodu spojitá, a proto nemůžeme větu o limitě spojité funkce využít. A protože funkce není na okolí bodu 0 vůbec definována, pak v tomto bodě nemá limitu (plyne z epsilon-delta definice).
↑ Marian:
Ahoj.
Onen svůj příspěvek jsem nemyslel jako definici nějakého pojmu, ale pouze jako koncept
příkladu, který si případný zájemce sám zkonkretisuje.
Pojem "neurčitý výraz" jsem sám od sebe, myslím, nikdy nepoužil a pokud jsem se s ním
někdy setkal, tak jsem ho vždy zařazoval pouze do metajazyka a tam by snad nemusel
nikomu vadit.
EDIT.
Funkce, z nichž je složena ta z příkladu , nepovažuji z pohledu onoho
mého příspěvku za "vhodné", protože dotyčná složená funkce NENÍ definována na žádném
prstencovém okolí nuly, tudíž tato limita existovat nemůže již dle základního předpokladu
v definici limity.
Naproti tomu funkce na nějakém prstencovém okolí nuly definována JE,
takže pokud by ani
(1)
neexistovala, muselo by tomu tak být z jemnějších příčin než v případě předchozím. Někdo
by se možná při výpočtu kimity (1) pokusil využít úpravu tvaru
(2) ,
tedy
,
kde ovšem na pravé straně formálně dostáváme , což není korektní
matamatický výraz, alespoň pokud chceme zůstat v oblasti klasické matematické analýzy.
To znamená, že i když dotyčná limita (1) existuje (což lze zjistit jiným způsobem),
postupem (2) ji určit nelze, neboť tento postup zde vedek k nedefinovanému neboli
neurčitému výrazu. Řekl bych, že toto pojmenování (v rámci metajazyka) je dáno jakousi
tradicí, která mne osobně nijak nepohoršuje. Ale připouštím, že to někdo může vidět jinak.
↑ BobMarley:
Po zvážení bych to řekl takto:
Při výpočtu derivace konstanty se k neurčitému výrazu nemusíme dostat, pokud se
nedopustíme hrubé neobratnosti.