Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ pengi5:
Matematická věta je pravdivé tvrzeníToto tvrzení však není pravdivé (neplatí např. pro n=3, byť předpoklad je správný) a tudíž se nejedná o matematickou větu. Není tedy dokazovat co.
↑ pengi5:
Teda pokud jsem správně viděl. Pokusím se zvětšit tvé zadání ...
Stačí uvážit protipříklad. Pro n=3 předpoklad tvrzení platí (5|(3^2+1)=10), nicméně závěr tvrzení je neplatný (neplatí totiž 5|3). Tvrzení je tedy obecně neplatné.
pengi5 napsal(a):
↑ Marian: zaujimave ze profka to vedela...nie su tu asi taky kvalifikovany ludia akych som ocakavala na takomto fore
Zřejmě nejsi kvalifikovaný natolik ty, abys mohl tuto situaci soudit. V tom mě ovšem podporuje ještě nezvratný fakt, že netušíš ani, kdo jsme - odkud tedy onen nelichotivý soud v plurálu, který není jistě majestaticus, aby patřil jen mé osobě.
Nemáš chybu v zadání? Nemá ta věta náhodou znít:
?
To už by se sporem dalo dokázat. Nemá totiž smysl dokazovat něco, co vůbec neplatí.

Tohle se na dva vás hodí: :)
↑ Marian:
Člověk, na nějž nadávají blbci, je hoden důvěry. (Sartre Jean Paul)
Proti blbosti i bohové bojují marně. (Werich Jan)
↑ pengi5:
Projevem pravé moudrosti je přiznat si, že něco nevíme, když to nevíme.(Cicero Marcus Tullius)
Není hloupější přání než být vždycky nejchytřejší ze všech. (Rochefoucauld Francois Duc de la)
Nejhorší je, ža takových to lidí je na světě většina. (myslím pengiho)
↑ pengi5:
Důkaz sporem:
Předpokládejme, že moje implikace
neplatí. To je totéž jako předpokládat, že
a zároveň
.

Protože výše uvedené předpoklady platí současně, můžeme psát
Stránky: 1