Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 03. 2018 09:55

Raji
Zelenáč
Škola: PřF UPOL
Pozice: student
Reputace:   

Zobrazení - injektivita a surjekce

Dobrý den, chtěla bych pomoc s řešením těchto příkladů. Moc mě nejde právě určení injketivit a surjekce. Chtěla bych Vás požádat potom jak vysvětlit jak jste to počítali (popřípadě říct proč to tak není. U každého příkladů mám určit injektivitu a surjekci.

Děkuji Vám za odpovědi
P.S. doufám že to po mě přečtete :D

//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-03/12857_zobrazen%25C3%25AD.jpg

#2 07. 03. 2018 10:26

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Zobrazení - injektivita a surjekce

↑ Raji: Ahoj, tvoje pokusy o riesenie tam bud nie su, alebu su necitatelne. Skus to normalne napisat sem a pouzi LaTeX-ovy editor. Ak cakas, ze niekto bude venovat cas a energiu tvojim problemom, mohla by si mu aspon takto vyjst v ustrety.

#3 07. 03. 2018 13:43 — Editoval laszky (07. 03. 2018 13:57)

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Zobrazení - injektivita a surjekce

↑ Raji:

Ahoj, u injektivity jde o to urcit, jestli muze mit jeden obraz dva ruzne vzory. U surjektivity se urcuje, jestli ma kazdy prvek nejaky vzor. Takze napr. v tom prvnim pripade ta funkce neni injektivni (tzn neni prosta), ptz napr. 7=3+4 = 2+5, takze existuji ruzne vzory pro jeden obraz. Ta funkce je surjektivni (nekdy se rika, ze je "na"), ptz kazde cele cislo muzes napsat jako soucet nejakych dvou celych cisel - tj. kazdy prvek ma nejaky vzor. Zbyle prikady uz vymyslis sama ;-)

Zápatí