Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 03. 2018 14:00

Kelly
Pozice: student
Reputace:   -1 

Flétna... jaké je vysvětlení vyšších zvuků?

Dobrý den,

snažila jsem se někde vyčíst, jak funguje hra na flétny... základ chápu...  při hraní se mi vytvoří na uzavřeném místě uzel, otevřeném kmitna a podle toho, kolik flétny "držím" zavřené, je rozdílná vlnová délka a tedy i frekvence.
Ale nechápu, proč např. u zobcové stačí, abych spodní otvor otevřela na jednu polovinu a flétna hraje tóny o oktávu výš? Popř u příčné flétny ani nic víc nebo míň nemačkám, jen to "přefouknu".

Je tu prosím někdo, kdo tomuto tématu rozumí? Zajímalo by mě to, ale nikde jsem to nenašla. Děkuju.

#2 09. 03. 2018 14:46

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Flétna... jaké je vysvětlení vyšších zvuků?

Něco asi najdeš, pokud umíš anglicky. Třeba tady:

http://newt.phys.unsw.edu.au/jw/fluteacoustics.html

V češtěně se ovšem dá najít na internetu pramálo o jakémkoliv problému.

Je ale také možné, že úplně 100% se to neví, přeci jen vzduch je tekutina a měl by se tedy řídit Navier-Stokesovou rovnicí, kterou tak úplně neumíme dosud řešit.

Narozdíl od struny, která je víceméně lineární, bude chování vzduchu záviset na jeho Reynoldsově čísle (na rychlosti proudění, když to zjednoduším).

#3 09. 03. 2018 16:11

Kelly
Pozice: student
Reputace:   -1 

Re: Flétna... jaké je vysvětlení vyšších zvuků?

Děkuju za odkaz, mrknu na to :)

Zápatí