Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mohol by mi prosím niekto pomôcť s nasledujúcim príkladom? Neviem ako sa tam pohnúť s hodnotami pKa, keďže nemám pocit, že by mi tam vznikali nasledujúce konjugované K/Z. Jediná prijateľná odpoveď mi príde HCl, ale neviem ako potom odôvodniť svoju odpoveď keď nepoznám jej hodnotu pKa.
Vopred vďaka.
↑ dodopa:
Zdravím,
postačí napsat, že HCl patří mezi silné kyseliny, kdežto dinitrofenol mezi středně silné, takže proběhne vytěsňovací reakce.
↑ houbar:
Vďaka, toto mi je presne jasné, len mám obavu, že na zdôvodnenie výberu potrebujem nejak zapojiť uvedené hodnoty pKa, nakoľko nám bola extrakcia vysvetlovaná ich pomocou a v ostatných úlohách na extrakciu som ich vedel vždy zapojiť na odôvodnenie svojej voľby, ale v tomto prípade sa neviem pohnúť v uvažovaní. Dalo by sa ich nejak použiť na zdôvodnenie voľby?
Vďaka.
↑ dodopa:
V tomto případě se formálně nejedná o extrakci, ale o vysrážení nerozpustné kyseliny (krystalizace) a filtrace. Jediné, co je třeba, je vytěsnit dinitrofenol ze sodné sloi. Vzhledem k tomu, že silné kyseliny v roztocích zcela disociují, nemají pro nás konstanty pKa silných kyselin v tomto případě žádný smysl.
Pokocí pKa dinitrofenolu lze spočítat, kolik se ho rozpustí (disociuje na aniont) za daného pH.