Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 03. 2018 16:45 — Editoval damib (11. 03. 2018 16:46)

damib
Škola: VUT FCh
Reputace:   

Lokomotiva a zavírač dveří

Ahoj,
nejdou mi vyřešit dva příklady.

a, Lokomotiva o hmotnosti 500 t projede stálou rychlostí dráhu 3 km, která má stoupáni 4 m na 1 km. Součinitel tření je 0,002. Určete: a, práci lokomotivy (8,83*10^7 J) b, výkon, jestliže 3 km ujede za 5 min (2,94*10^5 W).

U tohoto příkladu se zaseknu hned na práci. Počítám dle vztahu W=F*S. Očividně mám asi problém vypočítat velikost sil. které konají práci, což je předpokladám T a G (T je stejná na Fv).

b,Síla, která protáhla pružinu samočinného zavírače o délku deltax=0,15 m, je 25 N. Jaká je potenciální energie pružiny při otevřených dveřích x=0,45 m?
(16,9 J)

Tady si ze vztahu W=F*S vyjádřím sílu a ze vztahu pro deltaEp pro pružinu si pak vypočtu tuhost pružiny. Z toho pak dopočítám energii. Co čert nechtěl, tak mi to furt vychází dvakrát víc, než by mělo.

#2 11. 03. 2018 17:17

edison
Reputace:   47 

Re: Lokomotiva a zavírač dveří

a) F*s je dobré ke tření, ale pak je ještě potřeba přidat potenciální energii z převýšení.

b) Nezapomněl jsi, že ta síla se taky mění s natažením?

#3 11. 03. 2018 17:21

damib
Reputace:   

Jak mám zohledni, že se mi ta síla mění s natažením?

#4 11. 03. 2018 17:46 — Editoval MichalAld (11. 03. 2018 17:48)

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

a) pokud se vezme g=10, tak to vyjde (tím jednodušším způsobem) 9*10^7 J

Tím bych začal. Korekci na to, že g=9.81 lze udělat nakonec. Práci na získání výšky při pohybu lokomotivy nemusíš počítat přes sílu, to můžeš spočítat rovnou dle E=mgh. A třecí sílu můžeš zase (je to sice jen přiblížení, ale pro začátek to stačí) spočítat z představy, že lokomotiva jede rovně, tedy že normálová síla je přímo Fg. Správně by se do toho měl započítat i ten úhel (přeci jen nejede zcela po rovině), když jsem to ovšem zkoušel, odchylka je až někde na 5. či 6. desetinném místě, což je určitě mnohem menší chyba, než s jakou známe to g. Práci potřebnou na získání výšky a práci potřebnou na krytí tření můžeš sečíst, jsou to nezávislé věci.

b) zadání je poněkud neúplné, takže si něco musíme domyslet - správně by to mělo znít, že při natažení pružiny o 0.15m se zvýší síla z nuly na 25N. Síla pružiny při jejím natahování lineárně narůstá (v idealizovaném případě, samozřejmě, ve skutečnosti to platí jen v jistém malém rozsahu).

Teď je otázka, zdali dokážeš spočítat práci vynaloženou k natažení pružiny, jejíž síla se lineárně mění. Musíš na to vzít integrál, i když velmi jednoduchý. No a nebo to víš, jaký je vzorec pro potenciální energii pružiny. Ale NENÍ to E=kx. To by platilo pro "pružinu s konstantní silou", což by mohl být pneuválec připojený na konstantní tlak vzduchu, ale normální pružina se takto nechová.

#5 11. 03. 2018 17:49

damib
Reputace:   

Ve skriptech je vztah E=(1/2)*kr^2

#6 11. 03. 2018 17:54

MichalAld
Moderátor

damib napsal(a):

Ve skriptech je vztah E=(1/2)*kr^2

Jo, to je dobrý vztah...

#7 11. 03. 2018 18:31

MichalAld
Moderátor

Ještě k tomu a) příkladu. Pokud bys to chtěl opravdu počítat tím nejsložitějším způsobem, tj. vypočítat práci z působících sil, musíš si pro určení práce vypočítat složku tíhové síly působící ve směru pohybu. A tu pak vynásobit dráhou. Tedy

$w=Fs = F_g  \sin \alpha \ s = F_g \frac{4}{1000} \ 3000 = F_g * 12 $

z čehož je vidět (může to sloužit i jako důkaz) že závisí jen na té dosažené výšce, a né na úhlu, pod kterým se drápeme nahoru.

#8 11. 03. 2018 19:20

damib
Reputace:   

Díky.

Zápatí